Iohannis – vremea stării de urgență în România
Constituția României Art. 93 – Măsuri excepţionale (1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia. (2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
Starea de urgență, conform Wikipedia, este o declarație guvernamentală care poate modifica funcționarea normală a anumitor instituții legislative, executive sau judecătorești. Asemenea declarații au loc de obicei în timpul dezastrelor naturale, după o declarație de război sau în perioade de revolte populare.
Ținând seama de situația unică din lume și, în special, din Europa, în acest moment cred cu putere că este timpul ca președintele României, Klaus Iohannis, să facă apel la prerogativele constituționale și să declare starea de urgenţă în țara noastră.
Este ceea ce, de fapt, premierul Conti a declarat azi-noapte în Italia.
Starea de urgenţă reduce categoric drepturile și libertățile cetățenilor, suspendă democrația, dar este mai bine ca România să treacă prin acestă experiența nedorită câteva săptămâni decât să se confrunte cu epidemia.
Din capul locului trebuie spus că sistemul medical românesc, dar și administrația, inclusiv instituțiile de forță - Poliţie și Armată - nu pot face față unei epidemii de genul celei cu care se confruntă Italia. În nordul peninsulei nu mai sunt locuri la terapie intensivă. Medici și asistente și-au părăsit locurile de muncă, refugiindu-se în sud. În fața morții, unii au mai uitat de jurământul lui Hipocrate. Casele de bătrâni, zonă de risc maxim, au rămas fără supraveghetori. Sunt probleme și cu asigurarea ordinii. Toate acestea se petrec în nordul Italiei, una dintre cele mai industrializate zone din Europa, cu un PIB per capita de 5-6 ori mai ridicat decât în România. Și, totuși, resursele s-au epuizat în mai puțin de două săptămâni. Experiența Chinei, binecunoscută în spatele ușilor închise, nu poate fi aplicată în Europa. Acum înțelegem de ce în orașul Wuhan și regiunea Hubei armata chineză i-a ținut pe medici în spitale cu pistolul la tâmplă. De asemenea, zeci de mii de medici militari au fost trimiși la ordin în regiune. Este unul dintre motivele pentru care președintele Chinei Xi Jingping a anunțat că “epidemia a fost strangulată în focarul său”.
Este evident că, în Europa, personalul medical nu poate fi ținut în spital manu militari. Este evident că ușile apartamentelor sau scărilor de bloc nu pot fi sudate. Deocamdată. O să vedem ce se va întâmpla în Italia și în țările unde epidemia amenință să ia proporții: Spania, Franța, Germania, Belgia.
Președintele Iohannis poate pune însă viața românilor care l-au ales cu entuziasm înaintea propriilor interese. Trebuie pus urgent un guvern cu un premier responsabil. Experimentele Orban și Cîțu trebuie aruncate la coșul de gunoi al politicii. Temporar, granițele României ar trebui închise după modelul Israelului. Ierusalimul a hotărât ca toți cei care intră în țară din 15 state afectate de epidemie, cetățeni israelieni sau străini, să fie puşi automat în carantină 14 zile. Să învățăm de la o națiune cu reflexe foarte bune de supraviețuire, o națiune aflată în prima linie a războiului antiterorist și din a cărei înțelepciune ne putem inspira și noi. Mai departe, România trebuie să nu aibă nicio reticență în a cere sprijin tehnic și uman pentru cazurile în care lucrurile ar scapă total de sub control. România nu are sufuciente locuri în spitale, despre terapie intensivă nu are rost să mai vorbim, România nu are, după experimentul Cîțu, nici bani suficienți și nici medicamente.
Anunțurile și comunicatele au un impact relativ în țara noastră. Ultima știre dcnews.ro este că un autocar cu 28 de români a intrat în țară, pe la vama Giurgiu, declarând că vine din Grecia. În realitate, veneau din Italia. Norocul a fost că vameșii bulgari i-au informat pe colegii români că toți cei de la bord de fapt mințeau.
Șeful poliției de frontieră a României, Ioan Buda, a afirmat că din 23 februarie până în prezent 40.000 de persoane, majoritatea români, s-au întors din Italia. Cifra se bazează pe declarațiile celor întorși acasă. După modelul de la Giurgiu, pot fi de câteva ori mai mulți.
Mai bine este ca România să treacă prin câteva săptămâni sau luni de neplăceri decât să traverseze infernul. Să mai spunem că guvernul britanic a estimat că, în cazul în care țara va fi lovită de epidemie, numărul probabil de victime - adică decese – va fi probabil de 100.000. Cifra va tăiat răsuflarea? Predictia inițială era de 500.000...
Este foarte bun, cel mai bun, doctorul Raed Arafat în ceea ce face. Este însă vremea deciziei politice responsabile. Este vremea ca președintele să arate de ce 2 din 3 Români au avut încredere în el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News