Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis vrea șefia NATO. Hunor anunță surpriza: S-ar putea să apară o a treia candidatură

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Anunțul președintelui Klaus Iohannis privind decizia de a intra în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice (NATO) nu a fost o surpriză pentru nimeni, a declarat marți președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta a menționat că urmează negocieri, iar posibilitatea apariției unui al treilea candidat nu poate fi exclusă.

„Era de așteptat să vină președintele României în fața cetățenilor și să spună ce gânduri are după ce-și termină mandatul. Deci n-a fost o surpriză pentru nimeni, bănuiesc, anunțul de azi. Mai departe urmează negocieri, fiindcă acolo nu se votează cu majoritate, trebuie un consens și cel puțin în acest moment există doi candidați puternici, Mark Rutte și Klaus Iohannis, și deocamdată există trei-patru state care au anunțat sprijinul pentru Mark Rutte. (...) Așteptăm să vedem anunțul și pentru cine îl susține pe Klaus Iohannis, dar trebuie consens, deci urmează negocieri”, a declarat liderul UDMR la TVR Info.

Potrivit lui Kelemen Hunor, viitorul șef al NATO trebuie să fie un om capabil și echilibrat. El a subliniat că Klaus Iohannis are abilități de negociere și comunicare, dar a adăugat că trebuie să fie evaluată și echilibrul persoanei respective.

„Trebuie să fie și un om care este capabil și aici e vorba de a negocia, de a comunica, de a aduce oameni cu viziuni diferite la un consens, la un numitor comun, deci abilități de care Klaus Iohannis dispune, nu putem spune că nu dispune, fiindcă e o altă chestiune că a semnalizat la dreapta și a mers la stânga, dar a negociat niște coaliții cu unii cu alții, a pus capăt la anumite coaliții. Deci, din acest punct de vedere, are abilitatea de a juca cel puțin pe masa noastră din România. Dar aici Estonia este jucător foarte important, Țările Baltice. Și aici premierul Estoniei este o persoană despre care se vorbește de foarte mult timp. Dar acolo trebuie să te uiți și cât de echilibrată este persoana respectivă, fiindcă secretarul general al NATO trebuie să fie o persoană extrem de echilibrată. Deci rămâne de văzut, dar e un raționament absolut corect să fie din flancul estic, e regiunea cea mai vulnerabilă - din Țările Baltice până în Bulgaria în acest moment este periferia cea mai vulnerabilă a Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene”, a explicat președintele UDMR.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. „Îmi asum această candidatură în numele României”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel