Data publicării:

Iohannis vrea consolidarea capacității Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii privind consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.  

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului spre reexaminare Legea pentru aprobarea OUG nr. 30/2022 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale şi administrative a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a Autorităţii pentru Digitalizarea României necesare implementării componentei C7 - Transformare digitală din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a informat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit OUG nr. 30/2022, se înfiinţează Grupul operativ pentru implementarea şi monitorizarea reformelor şi investiţiilor privind transformarea digitală - Task Force, în cadrul MCID, structură în afara organigramei acestuia, fără personalitate juridică, în directa coordonare a ministrului, structura având un coordonator care dezvoltă relaţii de colaborare instituţională cu toate departamentele din cadrul MCID.

Structura Task Force este constituită din 17 posturi de specialişti, dintre care un post de conducere şi 16 posturi de specialişti încadraţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, respectiv pe perioada derulării implementării PNRR al României.

Preşedintele Iohannis arată în cererea de reexaminare că Legea de aprobare a OUG nr. 30/2022 a fost adoptată tacit de Senat şi adoptată cu modificări şi completări de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională.

'Modificările aduse de Camera Deputaţilor au vizat profilul şi creşterea numărului de posturi alocate Grupului operativ Task Force, durata contractelor individuale de muncă, plafonul de salarizare a specialiştilor din cadrul Task Force şi sursa de finanţare a cheltuielilor de organizare şi funcţionare a Autorităţii pentru Digitalizarea României - Unitatea pentru implementarea programelor de transformare digitală (UIPTD). (...) Având în vedere soluţiile legislative adoptate de Camera Deputaţilor, Cameră decizională, cu privire la o serie de norme ce vizează modificarea structurii şi dimensiunii Task Force - de la 17 la 30 de posturi, respectiv de la 16 posturi la 29 de posturi de specialişti, dintre care cel puţin 15 trebuie să fie specialişti în domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor - şi a modalităţii de remunerare a specialiştilor, precum şi faptul că acestea diferă în mod semnificativ de forma iniţiatorului şi, implicit, de forma adoptată de Senat, considerăm că este necesar ca normele introduse să fie analizate şi de Camera de reflecţie, pentru respectarea principiilor constituţionale referitoare la procedura legislativă', explică preşedintele.

Conform şefului statului, legea a fost adoptată fără solicitarea unei fişe financiare actualizate, această fişă fiind obligatorie având în vedere faptul că legea supusă reexaminării, prin amendamentele aduse în Camera decizională, atrage majorarea cheltuielilor bugetare prin creşterea numărului de posturi şi prin majorarea plafonului maxim de salarizare a specialiştilor din cadrul Task Force şi UIPTD, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel