Iohannis, vizită oficială în Coreea. Va semna un document important
În timpul vizitei oficiale în Republica Coreea, președintele României va avea întrevederi cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului de afaceri și va vizita expoziția de artă tradițională românească "Insight Romania".
Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis va întreprinde o vizită oficială în Republica Coreea, începând de luni și până miercuri, la invitația omologului său, Yoon Suk Yeol, transmite Agerpres. "Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani", precizează aceeaşi sursă.
Într-un demers fără precedent, va fi oficializată la cel mai înalt nivel "Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea", un document ce va contura principalele direcții de colaborare pentru următorii 10 ani între cele două țări.
Călătoria în Coreea de Sud va debuta luni, odată cu depunerea unei coroane de flori la Cimitirul Național din Seoul, urmată de o incursiune informativă la Panmunjom (Zona de Securitate Comună) din Zona Demilitarizată.
Agendă plină
Marți, președintele Klaus Iohannis va fi primit de omologul său Yoon Suk Yeol. Dialogul politic dintre cei doi lideri va aborda subiecte precum consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politică și diplomatică, provocările regionale și globale majore, precum și încurajarea cooperării în domenii cheie, cu accent pe stimularea schimburilor comerciale și investițiilor în sectoare precum energia verde și nucleară, tehnologiile emergente, IT&C, mediu și adaptare la schimbările climatice, infrastructură, sănătate, educație sau alte domenii noi. De asemenea, va fi subliniată importanța legăturilor umane și culturale, care au cunoscut o ascensiune notabilă în ultimii ani, pentru cele două state.
În prezența președinților României și Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relațiilor bilaterale, acoperind aspecte precum apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul extern, cooperarea în situații de urgență și gestionarea dezastrelor, precum și colaborarea în domenii culturale, media, tineret și sport.
Din echipa oficială care îl însoțește pe președintele României la Seoul fac parte membri ai Guvernului României, printre care ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Pe parcursul vizitei oficiale în Republica Coreea, președintele României va avea o întâlnire cu prim-ministrul Han Duck-soo, unde vor fi stabilite obiectivele principale ale relațiilor economice bilaterale și va evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seoul, 25 martie 2024).
Miercuri, președintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va discuta cu principalii factori de decizie despre noile provocări și oportunități în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR).
Republica Coreea este prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a consolidat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, acord semnat în 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News