Iohannis va ridica tema Schengen la reuniunea Consiliului European - Agenda discuțiilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea Consiliului European. Află în articol care vor fi temele abordate.

'Voi ridica tema Schengen. (...) Este, o dată, foarte clar (...) că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (...) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit', a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

'Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice'

'Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme', a spus Iohannis. Vezi declarațiile aici!

 

Agenda reuniunii

Agenda reuniunii Consiliului European va include o discuţie cu privire la războiul din Ucraina, atât din perspectiva menţinerii şi consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât şi din perspectiva angajării răspunderii Rusiei.

- Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova

= Stadiul demersurilor realizate în securitate şi apărare, cu scopul consolidării capacităţilor europene

- Progresele realizate în energie, în direcţia trasată de Concluziile Consiliului European din octombrie 2022, dar şi modalităţile de consolidare a rezilienţei economiilor europene

- Dezbatere strategică privind Vecinătatea Sudică a UE, dar şi o discuţie cu privire la rezultatele Summitului UE - Balcanii de Vest de la Tirana şi cooperarea cu statele din această regiune, inclusiv pe tema migraţiei.

- Discuţie strategică privind relaţiile UE cu SUA, cu accent pe securitate şi cooperarea economică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel