Iohannis: Toţi politicienii responsabili să se opună. Curs periculos!
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale din România.

Klaus Iohannis afirmă că demnitari guvernamentali şi parlamentari au promovat "veritabile campanii calomnioase" împotriva unei minorităţi naţionale, arătând că acesta este un curs "periculos" căruia trebuie să i se opună ferm toţi politicienii responsabili. În mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la Muzeul Naţional Cotroceni, şeful statului subliniază că cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au construit, împreună cu majoritatea românească, parcursul democratic şi pro-occidental pe care s-a înscris România începând cu decembrie 1989.

 "Este un curs periculos"

"Asigurarea reprezentării în Parlamentul României constituie o dimensiune specială a democraţiei româneşti şi este expresia angajamentului politic pentru respectarea şi protejarea drepturilor minorităţilor naţionale. Prin activitatea parlamentară a reprezentanţilor minorităţilor naţionale, România demonstrează că îşi fructifică diversitatea etnică şi în dimensiunea sa politică, nu doar în plan civic, economic şi cultural. Cu atât mai regretabil este faptul că, în ultima vreme, în contradicţie cu acest cadru constituţional şi cu realitatea istorică, au fost promovate veritabile campanii calomnioase împotriva unei minorităţi naţionale şi a reprezentanţilor acesteia tocmai de către demnitari guvernamentali şi parlamentari. Este un curs periculos, căruia trebuie să i se opună ferm toţi politicienii responsabili. Din păcate, aceste acţiuni nu au generat o reacţie de condamnare corespunzătoare din partea Guvernului României şi nici o delimitare din partea partidului autorilor acestor derapaje democratice grave şi repetate", afirmă preşedintele Iohannis.

"Discursul urii şi al defăimării" 

El punctează că "într-o Românie care păşeşte în al doilea său secol de unitate şi modernitate europeană, discursul urii şi al defăimării nu poate fi bagatelizat şi nici nu poate beneficia de impunitate".

"Într-o lume a competiţiei şi a provocărilor globale, promovarea permanentă a dialogului interetnic ca factor de coeziune socială şi dezvoltare umană, toleranţa şi respectul pentru alteritate, refuzul şovinismului şi condamnarea xenofobiei trebuie să caracterizeze ţara noastră. Ziua prin care celebrăm aportul minorităţilor naţionale la destinul european al României este o oportunitate de reînnoire a angajamentului politic şi civic pentru o societate incluzivă, aspiraţie comună a majorităţii şi a minorităţilor naţionale. România pe care ne-o dorim se construieşte şi prin valorificarea diversităţii culturale ca un factor constituent al demnităţii naţionale, ca o resursă a unei societăţi a educaţiei şi creativităţii. Viitorul copiilor noştri, în ţara părinţilor şi bunicilor lor, depinde de aceasta", arată Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel