Data publicării:
Iohannis, Teodorovici, Macron, Trump, notați. Borza, previziune: E începutul sfârșitului!
În cea mai nouă ediție a emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews, deputatul independent Remus Borza a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii care se încheie.
Klaus Iohannis nota 7 – A lansat, săptămâna aceasta, proiectul „România Educată", ce dezvoltă viziunea președintelui legată de reforma învățământului românesc. Nu este neapărat un document original, dar e important că e asumat de președintele României. Reforma învățământului, a sănătății și administrației trebuie să reprezinte priorități ale unei guvernări responsabile. Programa și curriculara școlară trebuie să țină cont de evoluțiile sociale și economice din România ultimilor 30 de ani, de dinamica și nevoile pieței muncii. Pentru acest proiect și pentru lansarea lui în dezbaterea publică, îi dau 10 președintelui. Dar nu a putut să se abțină - nici cu această ocazie - să nu-l atace pe Liviu Dragnea și, implicit, guvernarea PSD. Pentru încurajarea opoziției în efortul acesteia de a răsturna Guvernul Dăncilă, pentru atacul la Dragnea, are nota 4. Cu câteva zile înainte de preluarea președinției Consiliului UE, România are nevoie de stabilitate politică și de un Guvern care să administreze corect și în avantajul României acest mandat.
Opoziția nota 4 – Ședința din plenul Camerei Deputaților de miercuri, marcată de acuze reciproce între Putere și Opoziție și de încercarea Opoziției de a-i revoca de la conducerea Camerei pe Liviu Dragnea și Florin Iordache, a fost un circ în toată regula. Regulamentul Camerei a fost invocat în funcție de interesul urmărit de fiecare partid în parte. De altfel, aceasta este rețeta după care, de mulți ani, e hrănit poporul român: mult circ și puțină pâine. E dreptul opoziției să încerce formarea unei noi majorități, deși, în mod normal, trebuie respectat votul dat de popor în decembrie 2016. Însă puterea nu se uzurpă. Puterea se câștigă democratic, prin vot, și nu prin lovituri de palat, puciuri sau mișcări de stradă. În acest moment, opoziția nu are majoritate. Și atunci de ce acest circ ieftin, care e de natură să decredibilizeze și mai mult Parlamentul în ochii proprilor cetățeni și ai partenerilor externi?
Eugen Teodorovici nota 10 – Pentru intenția acestuia de a restructura aparatul bugetar, de a optimiza cheltuielile publice și de a reforma ANAF. Înghețarea angajărilor în sectorul public, plafonarea în 2019 a salariilor, pensiilor, ajutoarelor și indemnizațiilor la nivelul cuantumului existent la 31 decembrie 2018 sunt măsuri necesare, dar nu și suficiente. A venit timpul să ne asumăm o reformă radicală a administrației publice, locale și centrale, să inventariem și să dimensionăm corect numărul de instituții și de posturi din sectorul public, să evaluăm fiecare angajat și funcționar pe criterii de competență și eficiență.
Theresa May nota 7 – Cinci zile de foc pentru May. Acordul privind Brexit a fost pus în dezbaterea Parlamentului britanic începând de marți. Miercuri, a trecut o moțiune votată de însuși conservatorii lui May, prin care, în eventualitatea unui vot negativ dat de Parlament pe 11 decembrie la acordul negociat de Cabinetul May cu UE, parlamentarii să poată să susțină amendamente care să modifice forma negociată și agreată cu Bruxelles. Brexit aduce mult mai multe dezavantaje decât avantaje. Începând din 2019, Marea Britanie va pierde 100 miliarde lire sterline pe an. Până în 2030, PIB-ul se va diminua cu 4% anual. Companii importante din zona bancară, care înseamnă în jur de 800 miliarde lire sterline în active, se vor muta la Frankfurt. Marele câștigător al Brexit-ului va fi Germania. Acordul de retragere din UE prevede o „plasă de siguranţă" (backstop) care să menţină întregul Regat Unit într-o uniune vamală cu UE, precum şi o aliniere reglementară mai avansată pentru Irlanda de Nord. Însă acest „backstop" e considerat de deputaţii pro-Brexit un pericol de ancorare permanentă a Marii Britanii în UE. În acest context, e foarte posibil ca, săptămâna viitoare, pe 11 decembrie, să avem un vot negativ în Camera Comunelor în ceea ce privește acordul de retragere. Deputații nord-irlandezi au anunțat deja că vor vota împotrivă.
Emmanuel Macron nota 7 - Popularitatea președintelui francez scârție din ce în ce mai tare, a ajuns la o cotă de încredere de 25%. Incidente violente, soldate cu mii de victime și arestări, continuă în multe orașe ale Franței și după ce Guvernul francez a anunțat o amânare de șase luni pentru scumpirea accizelor la carburanți. Manifestanții cer demisia lui Macron. E începutul sfârșitului. Conservatorismul francez a înfrânt reformismul lui Macron.
Donald Trump nota 8 - Locatarul de la Casa Albă este un abil jucător. Are și avantajul că e președintele celei mai mari puteri economice și militare a lumii. La reuniunea G20 de la Buenos Aires, a reușit să-și impună punctul de vedere în toate dosarele sensibile, în divergență cu partenerii occidentali. Mai nou, se prevalează de protestele de la Paris, pentru a justifica, încă o dată, decizia de retragere a SUA din Acordul climatic de la Paris.
Annegret Kramp-Karrenbauer nota 10 – Așa cum anticipam încă din februarie, când a fost desemnată secretar general al CDU, cei peste 1.000 de delegați ai partidului condus până pe 7 decembrie, timp de 18 ani, de Angela Merkel, au ales-o președinte al CDU pe Annegret Kramp-Karrenbauer, în urma unei competiții foarte strânse cu un alt contracandidat puternic, Friedrich Merz.
Notele au fost date în cadrul emisiunii „Borza Analytica".
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News