Iohannis, somat public de PSD. Chirieac: Se urmărește un singur lucru
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia PSD de a-l soma public pe președintele Klaus Iohannis, la Antena 3.

PSD, somație publică pentru Klaus Iohannis

"Iohannis este dator să dea o explicaţie rezonabilă cetăţenilor privind blocajele sistematice din ultima perioadă! Activitatea guvernamentală și interesele țării nu pot sta la cheremul Președintelui. Îi reamintim domnului Iohannis că ar trebui să reprezinte și să respecte TOȚI românii, nu doar pe cei care susțin PNL", a fost mesajul transmis de PSD pe pagina oficială de Facebook.

Ce urmăreşte PSD

Analistul Bogdan Chirieac este de părere că PSD urmăreşte "un singur lucru: să formalizeze încălcarea oficială de către președinte a legilor şi Constituţiei ţării. Din cauza asta fac lucrurile acestea. Nu se aşteaptă nimeni la niciun fel de răspuns din partea lui Klaus Iohannis, dar ei vor putea spune "iată, l-am notificat în scris". Presupun că, în momentul în care va începe să lucreze Parlamentul, vor avea şi rezoluţie. Sunt convins că vor folosi o mie de mijloace prin care să îi atragă atenţia președintelui că încalcă legea şi Constituţia".

Vezi și: Lazăr, semnătură într-un dosar al lui Iohannis. Chirieac: Toader a avut dreptate

Prin acea rezoluţie, se va aduce în discuţie acuzaţia de "înaltă trădare"?

"Nu ştiu dacă vor merge în această zonă, dar ei vor să formalizeze încălcarea legii şi a Constituţiei, să poată spune că "am adresat preşedintelui 38 de cereri, prin care i-am atras atenţia că încalcă o hotărâre a CCR, că încalcă legea, Constituţia". Mai departe, de ce fac lucrurile acestea nu ştiu. Logic, ar trebui să urmeze o acţiune de suspendare. Nu cred că se va mai petrece anul acesta. Avem preşedinţia rotativă, în ultimele şase luni nu poate fi suspendat, ar fi şi absurd, şi oricum preşedintele Iohannis nu are cum să mai intre în turul al doilea. Dan Barna anunţă alianţa, până la sfârşitul lunii, între USR şi partidul PLUS, probabil candidat comun la Preşedinţie şi la toate alegerile, dar spune că nu crede că va primi PNL în această alianţă. Deci, PNL va rămâne cu Iohannis, PNL-ul lui Ludovic Orban, şi în partea cealaltă, USR şi Plus au mai multe voturi decât PNL", a mai spus analistul politc.

Guvernul, obligat să facă alte propuneri pentru cele două portofolii?

Având în vedere că Executivul este limitat de perioada de 45 de zile pentru interimat, analistul politic Bogdan Chirieac este de părere "că se vor uita pe sondaje, vor evalua situaţia - dacă este cazul să cedeze sau nu. Dar, atenţie, cedezi la o încălcare flagrantă a legii de către preşedinte! De aici încolo, mi-e teamă că totul este calcul politic în aşteptarea alegerilor. Europarlamentarele vor fi un test. Cine spune că nu are nicio importanţă, în opinia mea, greşeşte. Şi avem prima parte a campaniei electorale, turul I. Între turul I şi turul II este cu totul şi cu totul alta campanie. Vorbim despre alte lucruri.”

Vezi și: Iohannis, numire miniștri. Chirieac: Dăncilă a început să joace

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel