Iohannis, scos din ofsaid. De ce și-a anunțat candidatura
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Iohannis, protest 10 august. ”Decizia președintelui. Arată că...”
Iohannis, protest 10 august. ”Decizia președintelui. Arată că...”
În 2014, Klaus Iohannis a devenit candidatul PNL pe 21 iulie. Pentru al doilea mandat, lansarea candidaturii s-a făcut cu un an mai devreme. Mai precis, un an și o lună.  Este prematur? 

Cred că nu. Dimpotrivă. Mișcarea făcută de președinte îi dă șah principalului său adversar și îl menține în cursă, ca lider al Opoziției. Dacă nu făcea acest anunț, risca să nu ajungă în turul doi.

În luna martie, activiști politici aflați sub acoperire de jurnaliști lansau zvonul că Iohannis se află pe lista scurtă a candidaților la președinția Consiliului European. Cu alte cuvinte, că Iohannis nu va candida la prezidențiale. Un fake news similar celui cu rachetele nucleare din Turcia, mutate în România, sau un balon de încercare, pentru a putea fi testate și alte nume în sondajele de opinie ale Dreptei.

La nici o lună de la publicarea acestei ”știri”, Dacian Cioloș își lansa partidul. Coincidență? Cert este că fostul premier avea, de acum, la dispoziție un vehicol politic pentru a reveni la Putere, pe lângă detașamentul fanilor săi din rețeaua Facebook. Din păcate pentru MRî, în afară de lider, alticineva nu pare a mai activa în noua structură. Tehnocrații cât de cât cunoscuți au intrat, între timp, în USR.

Astfel, foștii parteneri de ideal au ajuns astăzi pe poziții complementare: USR este structurat  în teritoriu și are oameni în Parlament, dar nu are un nume pentru prezidențiale. MRî are un potențial candidat la președinție, dar asta-i tot cu ce se poate lăuda. Așa că, o joncțiune între cele două formațiuni ar putea proiecta un scor de două cifre al candidatului, la prezidențiale. Ceea ce ar fi ideal pentru PSD, care poate repeta performanța din 2000, când ”tehnocratul” Stolojan s-a bătut cu tehnocratul Isărescu, iar în turul doi a intrat Vadim-Tudor. Divizarea voturilor între Cioloș și Iohannis ar putea să-i scoată pe amândoi pe tușă, devansați de Tăriceanu.

Pe de altă parte, discursul apocaliptic cu care este mobilizat de patru ani electoratul Dreptei impune sacrificarea candidatului mai prost plasat. Pentru a evita riscul de a nu avea un candidat în finală, alegătorii vor alege întâi între Cioloș și Iohannis .  

Astfel, prin lansarea anticipată a candidaturii, Iohannis i-a luat startul lui Cioloș. Fostul premier a aburit-o, ca la parlamentare, în vreme ce Iohannis a intrat hotărât în luptă, cam ăsta e mesajul. Cioloș a văzut că a rămas în urmă  și duminică a plusat: anticipate, ieșiți în stradă!  

Ceea ce îi aduce puncte adversarului său, Iohannis. Cu cât se radicalizează mișcarea de stradă, cu atât se îngustează baza sa electorală. Violența și gesturile extreme sunt respinse de majoritate. Starea insurecțională nu poate ani de zile. Ca să iasă în evidență, Cioloș trebuie să forțeze nota. Iohannis, cu geaca sa roșie, este scos din ofsaid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel