Data publicării:
Iohannis, România - republică prezidențială. Chirieac: Îi aresta pe loc pe Toader și Hellvig
Klaus Iohannis a mărturisit, la întâlnirea cu tinerii care au câștigat "Civic Avengers", că și-ar dori ca România să fie republică prezidențială, o formă de guvernământ ce i-ar da mai multă putere președintelui. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarația acestuia.
Este o declarație interesantă, ceea ce înseamnă că președintele nu se simte împlinit cu mandatul pe care l-a avut până acum” a spus analistul politic.
”Era ceva cumplit”
Bogdan Chirieac a continuat: ”Ce spune președintele despre republică prezidențială are sens. Alte opțiuni ar mai fi: să o alegem într-un fel, republică parlamentară sau, și mai simplu, ar fi să grupăm prezidențialele cu parlamentarele și atunci, foarte probabil, președintele și principalul partid vor fi de aceeași culoare și vor putea conduce țara. Pentru republică prezidențială de ce ne-am opus? Dânsul nu are memorie instituțională fiindcă nu se ocupa de politică în 90. Noi nu doream republică prezidențială din cauza lui Nicolae Ceaușescu. Toată puterea în mâna acestuia era ceva cumplit.”
”Ce face acum domnul Iohannis? Alege calea ușoară. Republica prezidențială înseamnă toată puterea la dânsul. Dânsul face Guvernul, își arestează adversarii politici, hotărâște ce și cum. Cred că asta înțelege domnia sa, din nefericire, prin republică prezidențială. Totuși, să recunoaștem un merit: faptul că lansează dezbaterea. Dacă nu spunea dânsul, noi nu am apuca să o discutăm la televizor.”, a afirmat Bogdan Chirieac, prezent prin legătură telefonică, în jurnalul de știri de la România TV.
Cum ar arăta România ca republică prezidențială
Întrebat cum ar arăta România ca republică prezidențială cu toate meciurile politice din ultima perioadă, Bogdan Chirieac este de părere că țara noastră ar arăta precum Franța sau chiar Statele Unite.
Ar arăta precum Franța, care este tot o republică prezidențială. Sau dacă vreți, Statele Unite, acolo președintele este și prim-ministru. Toată puterea este în mâna unui singur om. Care sunt însă lucrurile pe care noi nu le avem? Statele Unite au un sistem de drept extraordinar, acolo justiția este justiție. Franța are un sistem de drept într-adevăr competitiv și atunci lucrurile se mai așează. În România, până acum șase luni erau arestați oameni fiindcă așa doreau doi inși din statul subteran, fără legătură cu faptele, nefaptele. Atenție mare, să dăm toată puterea unui singur om..., a spus analistul politic.
Toader și Hellvig, arestați pe loc
Totodată, Bogdan Chirieac consideră că dacă România ar fi fost republică prezidențială, președintele i-ar fi arestat pe loc pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Eduard Hellvig, directorul SRI, în contextul situației actuale.
Nu cred că România ar trebui să fie republică prezidențială, așa cum suntem noi acum. Statul subteran a fost crăpat de câțiva oameni, Hellvig, care a adus SRI-ul înapoi în democrație, Tudorel Toader cu cartea de drept în mână. Încă s-a putut... Dacă era și republică prezidențială, vă dați seama că îi aresta pe loc pe cei doi. (...) România poate fi republică prezidențială peste 50 de ani, nu acum., a adăugat Bogdan Chirieac.
Vezi și: Iohannis, SCHIMBARE FORMĂ REPUBLICĂ. Atac la "unii care-și doresc altceva"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News