Data publicării:

Iohannis, revocare Kovesi. Șapte scenarii posibile

Autor: Val Vâlcu | Categorie: Stiri
WhatsApp
iohannis kovesi
iohannis kovesi

Klaus Iohannis urmează să acționeze în baza deciziei CCR, care a tranșat disputa constituțională pe tema revocării Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA.  

Strategii de la Cotroceni au la dispoziție 7 scenarii pentru a găsi cea mai bună ieșire din această criză,  după ce președintele a fost învins de guvernul PSD-ALDE, decizia CCR fiind inatacabilă conform legislației și cutumelor europene.

Laura Codruța Kovesi a personalizat justițiarismul,  iar mandatul lui Klaus Iohannis s-a centrat, aproape cu un unic mesaj, pe lupta anti-corupție. Ca urmare, președintele trebuie să găsească o soluție pentru a ieși din capcana în care l-au împins grupurile de presiune anti-PSD și politica lipsită de orizont a PNL, fără a pierde electorat din nucleul dur, așa-zișii talibani ai mișcării  ”DNA să vină să îi ia”. Ce căi de urmat sunt posibile:

  1. Președintele semnează decretul de revocare (respectăm instituțiile, ordinea constituțională, chiar când nu ne convin deciziile). În același timp, anunță fie declanșarea unui referendum pe teme #rezist (independență procurori, republică prezidențială etc), fie ia măsuri dure împotriva PSD (suspendarea premierului, pentru ”înaltă trădare”, de exemplu).
  2. Președintele semnează decretul de revocare și o cooptează pe Laura Codruța Kovesi în  echipa consilierilor de la Cotroceni (pentru a elabora strategii naționale anti-corupție).  Astfel, simbolul Justiției rămâne în tabăra lui Iohannis, care va duce lupta de rezistență împotriva ”partidului unic PSD”.
  3. Președintele o convinge pe Laura Codruța Kovesi să demisioneze, după care o cooptează în echipa consilierilor săi.
  4. Președintele semnează decretul de revocare cu aplicare din mai 2019, sau o menține ca interimar tot pe Laura Codruța Kovesi. Măsura ar satisface nucleul dur al susținătorilor din presă și politică, dar are riscuri de imagine externă (generează instabilitate, este văzută ca o nerespectare a deciziilor CCR). De asemenea, generează un nou conflict constituțional, cu o nouă decizie  a Curții și o nouă mobilizare a electoratului anti-Iohannis. Există riscuri de imagine și pentru Kovesi (se agață de funcție, nu vrea să plece pentru că încearcă să acopere vechile abuzuri) și pentru Iohannis (pierde în serie, îl dai afară pe ușă, intră pe fereastră).
  5. Președintele refuză semnarea decretului de revocare, PSD-ALDE îl suspendă. Iohannis ar putea să fie încărcat electoral de eșecul unui referendum de demitere (sunt necesare peste 6 milioane de voturi pentru cvorum-30% prezență din 18 milioane de alegători- în vreme de PSD-ALDE nu a avut mai mult de 4 milioane, iar candidatul anti-Iohannis la prezidențiale a strâns în jur de 5 milioane de voturi). Strategia are riscuri: Tăriceanu ajuns interimar la Cotroceni nu va sta ca Antonescu, ci va acționa toate pârghiile (schimbă  șefii Serviciilor, numește noul procuror șef al DNA, aprobă urmărirea penală în cazul caselor etc).  Președintele Iohannis se întoarce la Cotroceni și eventual câștigă un nou mandat , dar rămâne fără putere, cu rol decorativ.
  6. Președintele refuză semnarea decretului de revocare, fără ca PSD să declanșeze suspendarea. Se va invoca nevoia de stabilitate (PSD nu vrea să declanșeze o criză), dar se va acționa pe planul imaginii externe (garantul Constituției nu respectă hotărârile CCR). Laura Codruța Kovesi rămâne la DNA până în 2019, dar instituția va fi ca și blocată (se ridică excepții de neconstituționalitate, după decizia CCR, i se impută achitările și abuzurile, Inspecția Judiciară dă sancțiuni, unii procurori pleacă, alți se feresc să instrumenteze mari dosare, apar noi înregistrări, noi conflicte în interior). Blocajul va fi imputat electoral, în 2019, ca un eșec al luptei anti-corupție în mandatul lui Iohannis, eșec care a plecat de la nerespectarea legii supreme de către ”garantul” acesteia.
  7.  Șefa DNA își dă demisia și intră în politică. Corupții m-au învins, intru în politică și lupt cu armele lor, ar putea susține Laura Codruța Kovesi. În cazul în care, ulterior, Kovesi face joncțiunea cu Cioloș (partidele sunt corupte, este necesară altfel de politică) și USR, care nu are candidat la prezidențiale, apare un risc serios pentru Klaus Iohannis de a intra în turul al doilea. Unicul său mesaj este preluat de un combatant credibil, aureolat de campania dusă în linia întâi a războiului cu corupția.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel