Data publicării:
Iohannis refuză Constituția României. Cazul Drăghici desființează planul președintelui
”În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.” Constituția României, articolul 85, alineatul 2.
Președintele Klaus Iohannis refuză să ia act de demisiile miniștrilor Lucian Șova și Paul Stănescu. Joi, 6 decembrie, se fac 15 zile de când Lucian Șova și-a depus demisia de la Ministerul Transporturilor. Cu alte cuvinte, de mâine, demisia sa devine irevocabilă. Cu toate acestea, președintele refuză să ia act de demisie, deși constituțional este obligat în acest sens, și spune PSD-ului să vină cu ”oameni performanți”.
În locul lui Lucian Șova, la Transporturi, este propus Mircea Drăghici, deputat PSD la al treilea mandat și trezorier al partidului.
Prin refuzul său, președintele îi pune lui Mircea Drăghici ștampila de neperformant și preferă un minister fără ministru, inclusiv în fața Comisiei Europene. Mircea Drăghici este deputat din 2008. Înainte, a fost consultant privat fonduri preaderare şi post-aderare și subprefect. Dincolo de politică, a fost, vreme de 14 ani, inginer șef secție pentru implementarea de procese tehnologice. Din punct de vedere al studiilor, a terminat Facultatea de Subingineri, secţia Automobile, Facultatea de Inginerie, secţia Autovehicule Rutiere, calificându-se ca inginer. A făcut și alte cursuri de formare în management și administrație. A fost președintele Clubului Sportiv Naţional Auto, fiind pasionat de raliuri, unde a fost copilot și pilot. Mircea Drăghici nu a mai fost ministru. Președintele nu poate aprecia, prin urmare, performanța lui Mircea Drăghici în funcția de ministru. Nici nu-i poate explica de ce este mai slab decât foștii miniștri de Transporturi.
În final, după un atac fără esență la adresa PSD și la noile propuneri de miniștri, președintele recunoaște că nu a terminat analiza, deși anterior transmitea PSD-ului să facă bine să vină cu oameni performanți, nu cu aceleași veșnice schimbări, înlocuind oameni slabi cu alții și mai slabi.
Vezi mai mult: Klaus Iohannis, declarațiile momentului
CCR a stabilit, în precedentul MRU, că președintele are ”obligația legală de a declara, de îndată, vacantă funcția” în caz de demisie a unui ministru. Atunci, CCR decidea, despre refuzul președintelui de a numi în funcție un ministru, că "prejudiciază grav activitatea Guvernului".
Vezi mai mult aici: EXCLUSIV Iohannis, obligat să ia act de demisia lui Șova. CCR, decizie: Precedentul MRU, ultima zi pentru președinte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News