Iohannis, premier dacă Ciucă este ales președinte? Chirieac: Cineva trebuie să își asume. Încearcă să îi sperie
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Un scenariu care ar fi discutat în spatele uşilor închise de la Cotroceni l-ar situa pe Nicolae Ciucă pe funcţia de preşedinte, iar pe Klaus Iohannis pe cea de premier. Bogdan Chirieac a analizat situația.

Potrivit unor surse politice citate de România TV, s-ar purta discuţii în legătură cu ce va face preşedintele Klaus Iohannis în momentul în care îşi va încheia mandatul de la Palatul Cotroceni. De altfel, în ultima vreme, a tot fost vehiculat scenariul potrivit căruia dacă Nicolae Ciucă, şeful PNL, ar ajunge preşedinte, l-ar putea propune pe Klaus Iohannis drept premier. Preşedintele Iohannis a avut o reacţie în legătură cu acest subiect, spunând că, în prezent, nu este relevantă o astfel de discuţie în legătură cu ce se va întâmpla după data de 21 decembrie şi că vom vedea totul la momentul respectiv.

Vezi și:  Klaus Iohannis anunță "luni agitate în coaliție" și cum se va implica. Bogdan Chirieac: Doar nu ne băgăm degetele în ochi. Despre asta este vorba 

 "Pui un premier care are 8% încredere?"

 

"Domnul Klaus Iohannis are  8% încredere. Pui un premier care are 8% încredere? Mai departe... Îl vezi pe domnul Klaus Iohannis negociind cu marile mişcări care vor fi începând de anul viitor? Ministrul său liberal, domnul Boloș, a rupt coloana vertebrală a economiei româneşti - ai contracţii în construcţii, peste tot în momentul ăsta, a majorat taxele pe IT. IT-ul îţi face 14% din PIB. Cineva trebuie să îşi asume lucrurile astea.

Ori eu cred că, mai degrabă, cei din jurul lui Klaus Iohannis inventează - ba la NATO, ba la Consiliul European. S-a dovedit că la NATO nu avea nicio bază. Când ai mâncat bătaie cu 32-0, înseamnă că nu ai avut nicio bază. Vii cu aceste lucruri şi îl pui pe Klaus Iohannis să ce? Cred că încearcă, în continuare, să menţină o anumită influenţă a lui Klaus Iohannis asupra PNL-ului. Despre asta este vorba. Atunci, încearcă să îi sperie pe PNL-iști cu tot felul de chestii", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.

"Dacă nu era Klaus Iohannis, PNL-ul nu pupa guvernarea, în ăştia zece ani"

 

Întrebat de jurnalistul Niels Schnecker ce-l face să creadă că Iohannis nu ar putea să preia conducerea partidului şi implicit Guvernul, în condiţiile în care are această influenţă asupra partidului, analistul a mai spus:

"Nu mai vrea PNL-ul. Te-ai întrebat de ce continuă să aibă relevanță? Tocmai datorită acestor poveşti care au fost vândute, în ultimele şase luni. Ba că se duce al NATO, ba că se duce în locul doamnei von der Leyen, ba că se duce preşedintele Consiliului European. Hai să fim serioşi! Pe de altă parte, dacă nu era Klaus Iohannis, PNL-ul nu pupa guvernarea, în ăştia zece ani."

"Nicolae Ciucă nu mi se pare că are o campanie electorală coerentă"

 

Cât despre posibilitatea ca un lider din PNL să iasă în faţă să îl dea la o parte pe Klaus Iohannis, Bogdan Chirieac a punctat:

"Nu, nu văd (n.r. această posibilitate). Nicolae Ciucă nu ştiu cum este sfătuit, dar nu mi se pare, în momentul ăsta, că are o campanie electorală coerentă. Singurul din PNL care iese şi vorbeşte se numeşte Rares Bogdan. Spune de toate, dar e măcar unul care vorbeşte. Alţi lideri marcanţi ai PNL vorbesc în pungă, nu ştiu unde vorbesc, că în spaţiul public nu vorbesc. Pe Dan Motreanu l-ai auzit vorbind? Pe Flutur, după înfrângere, l-ai auzit vorbind? Mai putem da exemple... Nici pe Boc, care este un primar excepţional, nici pe Bolojan, poate cel mai bun administrator din România, nu i-ai văzut vorbind în momentul ăsta. Mario De Mezzo a repurtat o mare victorie, dar, aşa cum este şi normal, stă să vadă ce preia de la Slatina, dacă va mai exista Slatina până pe 15 octombrie, când o preia el. Pot să înţeleg asta. Dar Mario De Mezzo era unul dintre cei care au vorbit în această campanie, fără doar şi poate."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel