Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis, obligat să ia act de demisia lui Șova. CCR, decizie: Precedentul MRU, ultima zi pentru președinte

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

În anul 2007, pentru soluționarea unui conflict constituțional între Guvern și Președinte, CCR a decis în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu că demisia acestuia a devenit ”irevocabilă după 15 zile de la depunere”. Potrivit deciziei, președintele trebuia să ia act de demisie și să constate vacantarea postului. 

(w670)

Decizia 356 din 5 aprilie 2007 subliniază că președintele are ”obligația legală de a declara, de îndată, vacantă funcția”. Atunci, CCR spunea despre refuzul președintelui de a numi în funcție un ministru, la propunerea Guvernului, în condițiile în care ministrul care se afla înainte pe funcție își dăduse demisia, ”prejudiciază grav activitiatea Guvernului”. 

CCR mai subliniază că raporturile dintre Guvern și președinte sunt foarte clare, făcând referire la articolul 106 din Constituția României, care precizează că funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, revocării și-n alte cazuri prevăzute de lege. 

(w670)

Refuzând să declare vacantarea postului, președintele încalcă legea. 

Totodată, potrivit Secțiunii a 2-a privind componența Guvernului, demisia este irevocabilă, nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Revocarea se face de către președinte, prin decret, la propunerea premierului. Dacă revocarea se face prin demisie, președintele, potrivit legii, ”ia act” și ”declară vacantă funcția”. 

(w670)

Prin urmare, joi e ultima zi în care președintele Klaus Iohannis are șansa de a lua act de demisia lui Lucian Șova din funcția de ministru al Transporturilor și de a semna decretul pentru numirea în funcție a lui Mircea Drăghici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel