Iohannis: Nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent de economisire a energiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu ar fi rău să se elaboreze un plan „decent” privind economisirea energiei în România.

„Eu cred că nu ar fi rău să se elaboreze un plan decent, repet nu vrea nimeni să stea lumea în frig, dar un plan decent de economisire cu cap este probabil binevenit”, a spus Klaus Iohannis, vineri, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, tot vineri, că la nivelul Uniunii Europene este nevoie de măsuri mai hotărâte decât până în prezent astfel încât preţul energiei să fie redus.

„E nevoie de măsuri mai hotărâte decât am avut până acum pentru a duce preţul energiei în jos. Cu toate sancţiunile, cu toate măsurile, care au fost bune şi care s-au luat până acum, nu s-a reuşit încă o coborâre semnificativă a preţurilor energiei şi asta înseamnă că trebuie să fim mai hotărâţi. Eu rămân la propunerea mea - să despărţim piaţa gazului de piaţa electricităţii şi cred că din ce în ce mai mulţi din Consiliu sunt de aceeaşi părere. Sper să se convingă şi Comisia că asta este una dintre măsurile care poate să dea rezultate”, a spus Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a subliniat că este nevoie şi de diversificarea resurselor pentru energie la modul general. „Aici avem ceva progrese, dar încă prea puţine. Interconectorul Grecia - Bulgaria a început să funcţioneze, dar capacitatea trebuie crescută. Capacitatea porturilor europene pentru LNG, pentru gaz lichefiat trebuie crescută şi alte măsuri”, a afirmat Iohannis.

Consiliul European va discuta la Praga şi despre situaţia din Ucraina. „Vom condamna categoric anexările de teritorii de către Rusia, nerecunoscute, dar, în acelaşi timp, vreau să salut expres adoptarea celui de-al optulea pachet de sancţiuni, care a fost aprobat în discuţiile din săptămâna care a trecut. Pe de altă parte, vom discuta câteva măsuri, sper destul de concrete, legate de iarna care vine - cum putem să sprijinim Ucraina pentru a trece peste iarna care va veni”, a spus preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, discuţiile din cadrul reuniunii Consiliului European vor viza şi chestiuni legate de economie la modul general. „Măsuri care vin să prevină o recesiune în Europa sunt evident necesare”, a mai spus președintele Klaus Iohannis.

Citește și...

Iohannis, despre o majorare cu 11% a pensiilor: Creşterea trebuie să se încadreze în bugetul alocat pentru pensii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, referitor la procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, că o astfel de creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii. 

„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt în realitate. Atâta vreme cât pensiile de stat au un anumit buget, creşterea trebuie să se încadreze în acest buget, ori datele acestea sunt la Ministerul Finanţelor şi la Guvern. Solicitarea mea către Guvern a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere trebuie să se calculeze la Finanţe şi, la modul mai general, în Guvern”, a spus, joi, președintele Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel