Iohannis explică donarea singurului sistem de apărare anti-aeriană Patriot din România: Am spus că sunt deschis să discut aceste chestiuni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
În cadrul unui dialog cu președintele american Joe Biden, Klaus Iohannis a primit o serie de întrebări legate de situația discuțiilor. Una dintre întrebări a vizat sistemele Patriot pe care România ar urma să le doneze Ucrainei.

„În ceea ce privește asistența militară acordată de România Ucrainei. A apărut în dezbaterea publică din România trimiterea unui sistem Patriot pe care îl deținem. Puteți lămuri?”, a fost întrebarea adresată președintelui României.

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina - sisteme avansate. În acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și, desigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discut aceste chestiuni; asta însemnând că va trebui să discut eu, în România, cum putem să punem problema, ce putem să oferim și, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană. Eu cred că vom găsi o soluție, Este vorba despre un sistem”, a spus Klaus Iohannis.

„Doar unul avem funcțional”, s-a precizat dintre jurnaliști.

„Credeți-mă că știu mult mai multe detalii, dar da, va fi unul funcțional care rămâne în România, celelalte sunt în faze avansate de operaționalizare - și despre unul dintre acestea era vorba (pentru donat în Ucraina)”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 4 sisteme livrate, unul este deja operațional. Așadar, negocierile pentru trimiterea în Ucraina a unui sistem Patriot românesc vizează unul din cele trei aflate în curs de operaționalizare.

Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. Recordul urmează să fie bătut, însă, de achiziția de avioane de generația a 5-a F-35 Lightning II.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel