Iohannis îl contrazice pe ministrul de Finanțe, Adrian Câciu: Nu există un termen ”realist” pentru aderarea României la zona euro
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi (23 martie) că nu consideră realist ca România să stabilească vreun termen limită pentru aderarea la zona euro, la câteva zile după ce guvernul a declarat că intenționează să adopte moneda unică până în 2026.

Președintele României a fost întrebat de publicația Euractiv dacă 2026 ar fi un termen limită rezonabil sau viabil pentru aderarea la zona euro: ”Cu crize suprapuse, criză energetică, probleme majore cu industria europeană, căutăm soluții pentru competitivitatea europeană, avem inflație mare, este destul de complicat să dai un termen limită. Nu cred că este realist ca România în acest moment să stabilească vreun termen limită pentru intrarea în zona euro”, a declarat Klaus Iohannis pentru sursa citată.

Comentariul președintelui României contrazice o declarație făcută de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (PSD), care a spus că România ar putea intra în zona euro până în 2026.

”Dacă va aplica acest Plan Național de Recuperare și Reziliență și va avea o absorbție mai rapidă a fondurilor europene, cred că până în 2026 România ar avea elemente de convergență reală, dar și nominale pentru a putea începe să intre în anticamera zonei euro”, a fost declarația ministrului de Finanțe, Adrian Câciu.

Klaus Iohannis a subliniat de asemenea că România nu îndeplinește ”mai multe criterii de preaderare”: ”Nu cred că le îndeplinim acum, dar de îndată ce le vom îndepli, ne putem face planuri”, a adăugat el.

În iunie 2022, Comisia Europeană a concluzionat în Raportul său de convergență că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro.

La fiecare doi ani, Comisia Europeană evaluează progresul statelor care nu sunt membre ale zonei euro în ceea ce privește adoptarea monedei unice, deoarece toate statele membre, cu excepția Danemarcei, s-au angajat în mod legal să adere la zona euro.

Ultima care a aderat a fost Croația, care a devenit al 20-lea membru al zonei monedei unice la 1 ianuarie a acestui an. Un alt candidat al zonei euro, vecinul României, Bulgaria, ar putea fi pe cale să se alăture în ianuarie 2025, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, la Sofia, în februarie.

Alți patru potențiali candidați – Cehia, Ungaria, Polonia și Suedia – nu și-au făcut planuri concrete pentru aderare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel