Iohannis, decret revocare Lazăr. Declarația care poate amâna tot
Președintele Klaus Iohannis trebuie să semneze revocarea lui Augustin Lazăr de la vârful PÎCCJ, după cum a decis CCR în cazul Laurei Codruța Kovesi.
Tudorel Toader i-a transmis președintelui un mesaj în acest sens în ziua în care a anunțat declanșarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr de la PÎCCJ: ”Pentru aceste acte și fapte, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general al României, dl Augustin Lazăr, prezentul raport, însoțit de propunerea de revocare, va fi transmis în seara aceasta către Secția de procurori a CSM, în vederea studierii și elaborării avizului consultativ, precum și președintelui României, pentru a decide conform competențelor legale ce-i revin”.
Cu toate acestea, electoratul președintelui Klaus Iohannis se așteaptă ca acesta să nu-l revoce pe Augustin Lazăr de la PÎCCJ. Dacă l-ar revoca, e posibil ca acest lucru să aibe efecte la alegerile prezidențiale din 2019, când președintele își dorește un al doilea mandat, după cum a anunțat. Președintele, până acum, a mers în limitele mandatului constituțional. Cu o lună înainte de preluarea președinției Consiliului UE, ar fi de nedorit să intre în conflicte constituționale, ceea ce ar duce chiar la o eventuală suspendare a sa, declanșată de coaliția de guvernare PSD - ALDE.
Declarația lui Augustin Lazăr de joi ar putea fi scăparea președintelui din această situație delicată: ”CSM a constatat că erau întrunite toate condițiile legale pentru candidat. În rest, este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acționa conform procedurilor legale în vigoare”.
Iohannis poate amâna revocarea lui Lazăr
Cu alte cuvinte, Augustin Lazăr îl poate acționa în judecată pe ministrul Justiției pentru răspundere delictuală. În acest context, având în vedere termenul CSM până la un aviz consultativ, termenul președintelui pentru a citi documentul și a da decretul de revocare, se poate ajunge la situația unui proces pe rol între Augustin Lazăr și Tudorel Toader, președintele îl poate invoca pentru a amâna decizia până după finalizarea procesului. Mandatul lui Augustin Lazăr este de 3 ani și se încheie în luna mai a lui 2019.
Chiar dacă PSD-ALDE ar putea declanșa suspendarea președintelui, invocând nerespectarea Constituției, acest lucru ar fi îngreunat de contextul anului 2019: preluarea de către România a președinției Consiliului UE, la care se adaugă timpul scurt rămas din mandatul lui Klaus Iohannis. În plus, această suspendare ar putea funcționa în favoarea președintelui, care ar putea fi victimizat în fața electoratului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News