Iohannis, declarații după ce Comisia Europeană a spus că România scapă de MCV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursă foto: Presidency.ro
Sursă foto: Presidency.ro
Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept. 

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pentru parcursul nostru european. MCV s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră. Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„De acum înainte, România va fi la fel ca alte state membre, doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept”, a zis președintele.

„Felicit autoritățile, Guvernul, miniștrii, Parlamentul, pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice. Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijin și dialog”, a spus Iohannis.

Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia", se precizează într-un comunicat al Executivului UE.

Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.

„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt", se mai precizează în raportul CE, citat în comunicat.

„Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient", adaugă Bruxellesul.

„De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea", mai notează Comisia Europeană, adăugând că "finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României".

„Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie", se mai menţionează în raport.

Bruxellesul atrage totuşi atenţia că este important ca România „să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menţionate în raport, în legi concrete şi la implementarea lor", în cadrul mecanismului privind statul de drept.

Implementarea efectivă a angajamentelor României şi continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor garanta că progresele făcute sunt durabile şi ireversibile, permiţând închiderea cu succes a Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

„Ciclul anual de rapoarte privind statul de drept va permite Comisiei să monitorizeze implementarea multora dintre reformele convenite, precum noul regim care urmează desfiinţării SIIJ; funcţionarea Inspecţiei Judiciare; resursele umane în sistemul judiciar; implementarea deciziilor judecătoreşti de către administraţia publică; impactul viitoarei revizuiri a legislaţiei penale asupra eficienţei luptei contra corupţiei şi evoluţia cadrului de integritate şi aplicarea acestuia, inclusiv de către parlament. Acest lucru va face parte din monitorizarea sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei, doi dintre pilonii de bază ai rapoartelor. Unele dintre aceste probleme au făcut deja obiectul recomandărilor din ultimul raport privind statul de drept şi, la fel ca în cazul tuturor statelor membre, vor face parte parte din procesul de monitorizare efectuat de Comisie în urma recomandărilor, arată documentul.

Citește și...

Ciolacu: Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! O veste extraordinară care vine azi de la Comisia Europeană

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că vestea venită de la Comisia Europeană referitoare la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este una extraordinară şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect.

„Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană și confirmă că actuala coaliție de guvernare este pe drumul corect în ceea ce privește reformele și respectarea tuturor angajamentelor europene”, a scris, marți după-amiază, Marcel Ciolacu, președintele PSD, pe contul de Facebook.

„Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem și mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea și cel mai mare obiectiv pentru România!”, a subliniat Marcel Ciolacu.

„În pofida unor trompete politice care n-au știut decât să arunce cu noroi în permanență și să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliție de guvernare pentru a duce la bun sfârșit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România și pentru români”, a conchis Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel