Data publicării:

Iohannis, declarații. Cazanciuc (PSD): Rolul președintelui este altul

Autor: Bianca Ştefan | Categorie: Politica
WhatsApp
Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc (PSD) este de părere că Președintele României  nu ar trebui să întârzie procesul normativ doar pentru că are o altă opinie faţă de iniţiatorii celor trei Legi ale Justiţiei. Acesta susține că  era mai potrivită o invitaţie la dialog din partea lui Iohannis.

"Preşedintele a avut de ales: să promulge Legea 304 cu mult timp înainte, fără să pară că face abuz de proceduri, ştiind că anumite solicitări trimise către Curte sunt inadmisibile. Nu trebuie să întârzii procesul normativ doar când ai altă opinie decât iniţiatorii unui act normativ. Pentru asta puteai să iniţiezi un dialog după prima examinare de către Curtea Constituţională cu membrii Parlamentului dacă erai cu adevărat interesat de bunul mers al Justiţiei, nu să blochezi pur şi simplu un proces, formulând contestaţii care ştii că sunt inadmisibile. Şi prerogativele prezidenţiale trebuie exercitate aşa cum ai pretenţii de la alţii: cu bună-credinţă. Nu trebuie doar să bifezi formal că ai epuizat nişte căi, tu trebuie să fii interesat pe fond să găseşti soluţii. (...) Rolul preşedintelui nu e să îmi spună mie astăzi că a epuizat toate căile şi că nu a avut ce să facă, trebuia să epuizeze toate căile, să aibă dialog pe fondul lucrurilor, nu pe forma lucrurilor", a afirmat fostul ministru al Justiţiei pentru Agerpres.

Legea 303/2004 

În ceea ce priveşte decizia şefului statului de a sesiza CCR cu privire la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, senatorul PSD apreciază că situaţia este una similară: "Este din nou aceeaşi situaţie - exercitarea cu bună-credinţă a prerogativelor prezidenţiale. Exercită ştiind că va fi inadmisibilă sesizarea către CCR". 

Cazanciuc s-a referit şi la solicitarea preşedintelui către Parlament de reintroducere a Legilor Justiţiei în circuitul legislativ. 

"În momentul în care aceste proceduri vor aduce înapoi în Comisia specială celelalte două legi, cu siguranţă vor fi examinate şi puţinele aspecte tehnice dintr-o evaluare preliminară a Comisiei de la Veneţia, ce pare să aibă din păcate un pronunţat caracter politic", a precizat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel