Iohannis-ambasadori UE: Relaţiile viitoare UE - Marea Britanie, negocieri cât mai rapide
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Klaus Iohannis a anunțat că obiectivul României este demararea cât mai rapidă a negocierilor privind relaţiile viitoare UE - Marea Britanie.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri seara cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, context în care a subliniat că obiectivul României la preşedinţia Consiliului UE este demararea cât mai rapidă a negocierilor privind relaţiile viitoare dintre Uniune şi Marea Britanie, dacă Acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic şi aprobat de Parlamentul European.

'În privinţa procesului de retragere a Marii Britanii din UE, preşedintele a subliniat faptul că este important ca Brexit să aibă loc într-un mod ordonat, pe baza Acordului de retragere care a fost agreat de liderii europeni la reuniunea Consiliului European din 25 noiembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că, în cazul în care Acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic şi aprobat de Parlamentul European, România, în calitate de viitoare preşedinţie a Consiliului UE, are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a negocierilor privind relaţiile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, astfel încât parteneriatul viitor dintre cele două părţi să fie unul cât mai ambiţios şi cuprinzător', informează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

O Uniune mai puternică

Iohannis a arătat că exercitarea de către România a primei sale preşedinţii a Consiliului UE va reprezenta un moment foarte important pentru ţara noastră, o oportunitate de a contribui la păstrarea unităţii europene şi la consolidarea proiectului european. Klaus Iohannis a precizat că România, ca stat membru puternic ataşat proiectului european, va acţiona cu pragmatism şi responsabilitate pe durata mandatului său şi va urmări ca, prin acţiunile sale, să contribuie la avansarea negocierilor pe dosarele prioritare la nivel european, în efortul comun de a obţine rezultate în beneficiul întregii Uniuni. În ceea ce priveşte procesul de reflecţie legat de viitorul UE, şeful statului a subliniat că, în opinia României, consolidarea Uniunii trebuie să aibă loc pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale - unitate, solidaritate, tratament egal şi convergenţă.

Citește și: Brexit 'no deal': Armata intră în alertă

Totodată, preşedintele a afirmat că România susţine o Uniune mai puternică, mai aproape de cetăţenii europeni şi capabilă să le asigure acestora securitatea şi prosperitatea. Preşedintele a evidenţiat importanţa reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai 2019, unde va fi discutată agenda strategică a UE pentru perioada 2019 - 2024. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, acest summit va reprezenta un bun moment de reflecţie asupra viitorului Uniunii. Referitor la viitorul buget al UE pentru perioada 2021 - 2027, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România va acţiona pentru înregistrarea de progrese substanţiale în procesul de negocieri, astfel încât să se poată realiza obiectivul asumat la reuniunea Consiliului European din 13 - 14 decembrie, respectiv de a obţine un acord la nivelul liderilor europeni în toamna anului 2019. Întâlnirea preşedintelui Iohannis cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene a fost organizată de Ambasada Republicii Austria, ţară care deţine în prezent preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului UE.

Citește și: Iohannis, scrisoare trimisă lui Dăncilă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel