Iohannis a chemat partidele la Cotroceni, după ce Guvernul Cioloș a fost respins în Parlament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis / Foto: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele la Cotroceni, după ce Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit.

Președintele Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru desemnarea unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru pentru ziua de joi, începând cu ora 11.00.

Guvernul Cioloș nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi învestit. Pentru au votat doar 88 de parlamentari. Pentru învestire era nevoie de minimum 234 de voturi.

Din punctul de vedere al UDMR, prima variantă este o încercare de refacere a coaliției PNL - USR - UDMR. „Fiecare să mai lase un pic de la el, și din orgoliu și din ambiții personale, să încercăm să resuscităm această coaliție. Dacă nu se poate - din motive zic eu subiective -, atunci trebuie găsită o altă soluție pentru o altă formulă de guvernare, inclusiv un guvern minoritar”, a spus, miercuri după-amiază, Kelemen Hunor, președintele UDMR.

„Până la urmă, țara trebuie guvernată, deciziile trebuie luate, fiindcă suntem într-o situație extrem, extrem de dificilă. UDMR va contribui dacă va fi solicitată la găsirea unei soluții atât cu Partidul Național Liberal, cât și cu USR, dar forța noastră și mijloacele noastre sunt limitate. Cu toate aceste considerente, așteptăm consultările la Cotroceni”, a mai spus Kelemen Hunor.

Dacian Cioloș, primele declarații după ce i-a fost respins guvernul

„Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a spus, miercuri după-amiază, Dacian Cioloș, după ce i-a fost respins guvernul.

„Am fost astăzi în Parlament cu o propunere de soluție la situația de criză în care ne aflăm. Am discutat și parlamentarii au discutat despre soluții, dar practic au respins singura soluție pe care au avut-o pe masă. Pentru că exact cei care ne acuzau pe blocăm găsirea unei soluții sunt cei care au prelungit situația de criză politică în care ne aflăm. Nu au făcut nicio propunere alternativă în urmă cu o săptămână, însă astăzi au vorbit din nou despre lipsa de soluții și despre faptul că noi am blocat găsirea unei soluții”, a declarat Dacian Cioloș.

Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis, afirmă Cioloș: „Vom vedea care sunt propunerile dânsului, nu discutăm și nu comentăm tot felul de speculații ipotetice despre ce ar putea să facă un partid sau altul pentru că singurul lucru pe care l-am constatat în aceste zile este că au stat deoparte și nu și-au asumat responsabilități și așteptăm să vedem în ce fel își asumă soluții adevărate. Însă, din punctul nostru de vedere, soluțiile înseamnă în primul rând asumare. Nu am văzut asumare până acum”.

Întrebat despre refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș spune: „Cîțu e non-soluție, a picat deja în Parlament”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel