Data publicării:
Iodură de potasiu. Alexandru Rafila, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei
Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare cantitate de iodură de potasiu, a anunțat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Începând de mâine (n.r. marți, 8 martie), compania Antibiotice Iași va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile, la fiecare 48 de ore. Antibiotice Iași este un producător responsabil și s-a ocupat. Noi ne-am ocupat încă de acum zece zile să facem demersuri încât să putem să asigurăm această substanță, adică nu substanța activă. Nu cred că o să fie probleme”, a spus Alexandru Rafila, citat de Mediafax, întrebat cum se pregătește România în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei.
De asmenea, a precizat că iodura de potasiu nu e „panaceu universal, nu se ia preventiv”.
„Un necesar făcut de INSP și Comisia de Endocrinomologie din Ministerul Sănătății... Ele vor fi duse la Direcția Sănătate Publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a mai spus ministrul Sănătății.
În caz de urgență din cauza unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății.
Citește și: Rusia vs. Ucraina și „următoarea țintă” de pe lista lui Putin. Tudor Curtifan (DefenseRomania): Bombă cu ceas
În conflictul dintre Rusia și Ucraina, Tudor Curtifan, redactor-șef la DefenseRomania.ro, susține că trebuie găsită o cale de mijloc, „pentru o pace durabilă”, în caz contrar, „vom avea un armistițiu de câteva luni”.
Armata rusă va „opri focul” și va deschide coridoare umanitare în orașele ucrainene astăzi, scrie presa internațională. Două promisiuni anterioare de încetare a focului din partea Rusiei nu au fost onorate. Coridoarele în cauză, concepute pentru a permite evacuarea civililor, sunt din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumy.
„Măcar să fie respectate culoarele umanitare, culoarele de evacuare a populației, ceea ce nu s-a întâmplat în a doua rundă de negocieri”, a spus, luni dimineață, la Antena 3, Tudor Curtifan, redactor-șef la DefenseRomania.ro. „Însă nu avem așteptări mari din partea Federației Ruse. Ați văzut că nu respectă nici dreptul internațional, tratatele internaționale în ceea ce privește angajarea într-un conflict militar cu un alt stat”, a precizat acesta.
„Pentru ca negocierea să aibă succes, este nevoie de un compromis din ambele părți. Și din partea Rusiei, dar și din partea Ucrainei”, a subliniat Tudor Curtifan. Continuarea declarațiilor, AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News