Ioana Mihăilă îi răspunde lui Florin Cîțu: E un pic speriat. A ajuns să dea public date din acordurile confidențiale
Ioana Mihăilă, ministru demisionar al USR PLUS, a vorbit despre publicarea anumitor date confidențiale de către premierul Florin Cîțu.
Ioana Mihăilă, ministru demisionar al Sănătății, a fost invitată la Digi24, unde l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că a dar publicului informații confidențiale referitoare la acordurile semnate între producătorii de vaccinuri, Comisia Europeană și statele membre:
„Cred că premierul e un pic speriat în ultima vreme, pentru că a ajuns inclusiv să dea public date din acordurile confidențiale semnate între producătorii de vaccinuri, Comisia Europeană și statele membre, dar asta e un alt lucru.
Ce trebuie să înțeleagă populația e că statele membre au avut anumite avantaje, iar acestea au apărut ca urmare a negocierii colective a acestor contracte. Faptul că toate statele, împreună, au negociat contractele pe vaccinuri, ne-au adus avantajul unor prețuri mai bune pentru vaccinuri și avantajul unei livrări mai rapide, astfel încât cetățenii Uniunii Europene au reușit să se vaccineze mai repede decât alte țări din lume.
Aceste contracte s-au negociat la nivel de Comisie Europeană, după care statele membre au avut o pro rată, adică un număr de vaccinuri contractate direct proporțional cu populația fiecărui stat membru, populația oficială. Această pro rată a fost semnată înainte de aprobarea fiecărui vaccin, că am văzut o declarație ieri, că domnul Vlad Voiculescu a semnat înainte de aprobare. Și domnul Voiculescu a semnat așa cum semnase și domnul Nelu Tătaru, în septembrie-octombrie aceste contracte pe pro rată, în timp ce Pfizer a fost aprobat în decembrie 2020, iar Moderna în ianuarie 2021“, a precizat, la Digi24, Ioana Mihăilă.
Ce a spus, ieri, premierul Florin Cîțu
Ieri, Florin Cîţu a venit cu lămuriri legate de situaţia vaccinurilor comandate de către România:
„Pentru că în spaţiul public am văzut mai multe informaţii, aş vrea să clarificăm câteva lucruri despre achiziţia de vaccinuri. În primul rând, strategia Comisiei Europene a fost să negocieze în numele statelor membre cu mai multe companii producătoare de vaccinuri şi să prefinanţeze în parte contractele. (...) Vaccinul a fost contractat în condiţiile în care autorizarea, eficacitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte.
Nevoia era de acces la cât mai multe doze, motiv pentru care statele membre şi CE şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar. În momentul de faţă, din toate contractele negociate de CE s-a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin până în anul 2023. Adică de zece ori mai multe doze decât populaţia Uniunii Europene.
România, în baza negocierilor făcute de CE şi a acordurilor semnate, poate accesa circa 4,3% din numărul de doze, cotă parte. Acest procent reprezintă proporţia populaţiei României raportată la toată populaţia UE plus Spaţiul Economic European. (...)
Am văzut că foşti miniştri ai Sănătăţii vin cu tot felul de dezinformări în spaţiul public. Vreau să vă spun că pentru a face o comandă, cel care semnează în numele României este ministrul Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii dacă la un moment dat avea o problemă cu un anumit număr de doze, ar fi spus ceva. Şi am aici mai multe date: ele au fost semnate de mai mulţi miniştri şi avem Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu... Ioana Mihăilă şi eu când am fost ministru interimar.
Aici vreau să vă spun cam câte doze s-au semnat. Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28 de milioane de doze, Nelu Tătaru pentru 33 de milioane de doze, eu am semnat pentru 4 milioane de doze şi doamna Mihăilă pentru 21.000 de doze. Deci dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai e nevoie“, a spus Florin Cîţu miercuri, la finalul şedinţei de Guvern (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News