Ioana Constantin: Guvernul are obligația să tempereze creșterea prețurilor
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Facebook Ioana Constantin
Foto: Facebook Ioana Constantin
Ioana Constantin, fost secretar de stat în ministerul Muncii, a făcut apel la Guvern pentru gestionarea situației creșterii prețurilor.

"În România, coșul de produse de bază reprezintă aproape 30% din pensia medie, în vreme ce în alte state procentele sunt între 13% și 14%. E și mai simplu de înțeles cu ce dificultăți se confruntă pensionarii cu pensia minimă și care au de ales între medicamente, alimente și plata utilităților.

Guvernul are obligația să tempereze creșterea prețurilor (vorbim aici în primul rând de inflație) și să asigure acestor oameni un trai decent.

Masa de sărbători e mai scumpă cu cel puțin 70 - 100 lei, iar asta din cel puțin două cauze pe care statul le putea rezolva

(1) creșterea prețurilor la energie, gaze;

(2) producătorii autohtoni nu au fost protejați și sprijiniți - așa se face că aducem miel din Australia, iar noi exportăm la prețuri mici, așa se face că legumele și fructele vin din spațiul extracomunitar, iar producătorii noștri nu au loc în lanțurile de magazine, iar exemplele pot continua. Producătorii români, indiferent de domeniu, trebuie protejați. Așa fac statele puternice.", a scris Ioana Constantin, pe pagina sa de Facebook.

Citește și - Ioana Constantin, apel la Parlament: Aveţi curaj! Eliminaţi pensiile speciale

Ioana Constantin a facut apel la actualii parlamentari să reformeze sistemul de pensii din România şi să elimine pensiile speciale. 

"Parlamentul să reia proiectele de lege privind impozitarea și eliminarea pensiilor speciale! În 2022, ne costă cca 12 miliarde lei. Așa cum s-a putut în 2010, se poate și azi folosind aceleași 2 argumente în fața CCR: 

(1) necesitatea reformării sistemului de pensii (asumată acum și prin PNRR);

(2) situația economico-financiară și presiunea pe buget (generate acum de criza din energie, război și pandemie).

Parlamentul să reia proiectele de lege, conform recomandărilor Curții Constituționale, având în vedere că în Parlament există o majoritate stabilă. CCR a spus numai despre pensiile magistraților că nu pot fi eliminate, nu și despre restul categoriilor de pensii. Aceste pensii speciale au fost stabilite prin o mulțime de legi speciale care trebuie modificate, dacă există voință politică reală. Chiar judecătorul CCR Daniel Morar spunea anul trecut ”Parlamentul poate să taie pensiile speciale, mai puțin pe cele ale magistraților. Este o decizie CCR - manual despre ce trebuie să facă”.", a scris aceasta pe Facebook. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel