Ioana Constantin: O megacompanie românească MOARE de trei luni şi noi ne uităm la ea. Ne întrebăm apoi de ce cresc preţurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ioana Constantin la Interviurile DCNews
Ioana Constantin la Interviurile DCNews
Omul politic Ioana Constantin a fost prezentă la Interviurile DCNews unde a vorbit şi despre situaţia economică devastatoare din România şi despre criza facturilor uriaşe care a atras după sine prăbuşirea a doi mari coloşi pentru ţara noastră, Alro Slatina şi Azomureş.

Ioana Constantin a pus pe masa discuţiilor cu Bogdan Chirieac mai multe subiecte fierbinţi şi actuale, printre care şi criza la energie şi gaz care afectează vizibil industria şi agricultura din România. "Ţara noastră are de gestionat, dincolo de dezinformările despre războiul hibrid şi destabilizările despre piaţă, încă o criză cu care ne confruntam dinainte să înceapă războiul: preţul la energie şi la gaze. Ne-am concentrat acum, şi bine am făcut, pe refugiaţi, pe conflictul armat etc.dar ce facem cu facturile mărite care vin în fiecare lună? Să nu uităm că din cauza acestor facturi au căzut două mari companii din România care se reflectau puternic în PIB" a spus Constantin.

Gaz mai scump, îngrăşăminte mai puţine

Creșterea prețului la gaz din ultimele luni s-a reflectat direct în prețul îngrășămintele chimice, pentru care gazele sunt materia primă de bază. Prin urmare, fermierii au dat deja semnalul că vor achiziționa cantități mai mici de îngrășăminte din cauza creșterii prețurilor. "Cred că ne prefacem că nu înţelegem ce se întâmplă în agricultură. Din decembrie, Azomureş, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, şi-a oprit activitatea din cauza preţului la gaze. Între timp, ce s-a întâmplat? S-a triplat preţul la îngrăşăminte. Asta spun agricultorii şi fermierii. Mai mult decât atât, ei nu mai pot face contracte. Se poate cumpăra îngrăşământ în România doar cu plata jos. Mi-au spus mai mulţi economişti că aceste trei luni, deja, ne costă între 1-2 milioane de tone de cereale. Ce facem? Ce se întâmplă în zona de agricultură? După aceea, stăm şi ne uităm şi ne întrebăm de ce cresc preţurile. Uite un motiv pentru care preţurile cresc! Din această cauză, agricultorii români au probleme şi nu mai sunt competitivi pe piaţa mare. În plus, avem o companie românească care moare şi ne uităm la ea de trei luni de zile. Nu de câteva zile sau săptămâni, ci de luni de zile. Nu avem încă nicio soluţie" este nemulţumirea Ioanei Constantin. 

În aceeaşi situaţie a fost si Alro Slatina care a închis 60% din producţie şi a trimis în şomaj mii de angajaţi din cauza preţului la energie. "Preţul la gaze şi energie au doborât, pur şi simplu, industrii întregi şi companii româneşti. Ce mă sperie pe mine e că nu facem nimic. Dincolo de IMM-uri şi alte firme care au probleme din cauza acestor preţuri crescute la energie şi gaz, asistăm la o moarte a companiilor româneşti, fie că sunt mici sau mari, fără ca statul să intervină, să facă ceva şi să protejeze tot ce înseamnă economie românească locală. Producţia industrială din România a fost, în aceşti ani de pandemie, sub nivelul din 2016" a mai spus aceasta.

Interviul complet poate fi urmărit aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel