Urmărește emisiunea live
Prăbușirea regimului Putin, singura variantă. Politologul Ioan Stanomir, avertisment: Pericolul este mortal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ioan Stanomir, politolog şi profesor de drept constituţional, a avut o intervenţie în direct la Digi24 unde a făcut o analiză succintă a contextului internaţional actual şi a venit chiar şi cu o previziune optimistă: Putin ar putea fi părăsit de oamenii cheie din regimul lui, semn că "Rusia nu este complet anesteziată" la nivel de conştiinţă colectivă.

Politologul Ioan Stanomir a vorbit la Digi24 despre situaţia internaţională actuală şi a subliniat că regimul lui Putin începe să devină vulnerabil şi dă semne de dezechilibru pe scena globală, câtă vreme destabilizarea vine din interior, prin jurnalişti care iau poziţie pe postul de propagandă şi apropiaţi ai liderului rus care îşi retrag încet, încet susţinerea pentru acţiunile lui. "O prăbuşire a regimului lui Putin este probabilă cu condiţia să apară defecţiuni ale unor oficiali ruşi de rang înalt iar Putin să fie părăsit de cei care sunt elemente cheie în această ofensivă. Este important că jurnalişti curajoşi denunţă pe postul de propagandă al lui Putin războiul de agresiune. Este un semn că această conştiinţă a Rusiei nu este întru totul anesteziată. Dar este mai important, din perspectivă strategică, ca anumite facţiuni din cadrul regimului Putin să înţeleagă că supravieţuirea acestei politici agresive riscă să compromită pe termen mediu şi lung şansele Federaţiei Ruse de a-şi găsi un loc în ordinea internaţională. Despre asta este vorba. Trebuie restabilit un echilibru iar acest echilibru trebuie să se bazeze pe evitarea atacurilor cu caracter agresiv şi a ameninţărilor cu caracter nuclear."

Visul putinist: sferele de influenţă

Întrebat despre zvonurile care fac referire la posibila vizita pe care Joe Biden ar face-o în Europa, acesta a ţinut să sublinieze faptul că pilonul de securitate american este vital pentru Europa, mai ales într-un context ca acesta marcat de agresiuni militare. "Nu suntem o lume unită, veselă şi fericită ca-n desenele animate. Pericolul este real. Este limpede că există o nelinişte profundă în ţările din Europa Centrală şi de Est, o nelinişte alimentată de nişte temeri istorice care nu au dispărut niciodată. Pentru români sau pentru polonezi, pentru baltici, pentru moldoveni, prezenţa Federaţiei Ruse la graniţele lor reprezintă un pericol mortal. S-a exagerat, ni s-a spus că suntem obsedaţi de himere din timpul Războiului Rece, că lucrurile s-au schimbat, că exportul de gaze îi va domestici pe ruşi, că suntem o lu,e unită, veselă şi fericită ca-n desenele animate. Din păcate, nu este aşa. Iar unele ţări continuă să mizeze pe agresivitate militară. Solidaritatea transatlantică, de care unii erau pregătiţi să se lepede în urmă cu câţiva ani când ni se spunea că Statele Unite nu mai sunt de folos Europei, este vitală fiindcă, fără pilonul american de securitate, fără prezenţa britanicilor pe continent, forţele care ar fi dispuse să facă o înţelegere cu regimul agresiv de la Moscova ar fi şi mai puternice. Prezenţa americană nu doar că acordă siguranţă ţărilor din Europa Centrală şi de Est, le acordă şi siguranţa că nu vor face obiectul unui troc diplomatic de tipul celui din 1939, Pactul Ribbentrop-Molotov. Aceasta este problema. Diplomaţia putinistă vrea să reinstituie sfere de influenţă." a spus politologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel