Ioan Buda (IGPR): Acţiunea de prindere a infractorului, care a ucis un polițist, a fost organizată defectuos
Inspectorul general al Poliţiei Române, Ioan Buda, a declarat că intervenţia în cazul prinderii infractorului, care a ucis un poliţist în Timiș, a fost organizată 'defectuos'.
'În primul rând, discutăm de organizarea în sine. Acţiunea a fost organizată defectuos. O să vă explic de ce şi cum la momentul oportun, astăzi ne concentrăm pe o singură chestiune - să îl prindem pe criminal, după care venim şi facem o analiză a evenimentelor, după ce analizăm cum s-a organizat acţiunea, cum s-a intervenit', a precizat Buda, la MAI.
Întrebat de jurnalişti de ce a fost intervenţia 'defectuoasă', el a răspuns: 'Discutăm de organizarea întregii acţiuni de către cei de la Inspectoratul Judeţean, care aveau informaţii, care trebuiau să intervină şi care trebuiau să organizeze într-un mod corespunzător această acţiune'.
El a precizat că nu se ştia că infractorul respectiv este înarmat la momentul la care s-a acţionat. 'Poliţiştii de la urmăriri au fost bine echipaţi şi au fost prezenţi în zonă. Probabil că trebuia să se ia şi alte măsuri cu privire la supravegherea zonei respective. (...) Poliţiştii noştri l-au urmărit un kilometru, au tras peste 36 de focuri de armă. Erau doi, unul a luat-o într-o direcţie, celălalt în altă direcţie. Poliţistul a acţionat corect', a afirmat Buda.
Întrebat câţi poliţişti mai au în dotare pistoale Carpaţi din '74, cum avea cel care a fost ucis duminică, Buda a subliniat că există armament performant în dotarea Poliţiei, precum şi acele pistoale Carpaţi. El a arătat că dotarea poliţiştilor cu armament şi cu vestă antiglonţ s-a făcut gradual, începând cu cei care sunt în structurile operative de intervenţie şi ordine publică.
De asemenea, întrebat dacă cei doi poliţişti de la ordine publică aveau în dotare aceste veste, el a răspuns afirmativ. 'Poliţiştii de la ordine publică au în dotare şi ei aceste veste. Trebuie să înţelegem că există astăzi un contract-cadru pentru achiziţia a peste 35.000 de veste, s-au achiziţionat anul trecut în jur de 3.500. Achiziţia continuă', a susţinut el.
'În primul rând astăzi discutăm despre prioritatea zero a Poliţiei Române de a-l prinde pe acest criminal, după care discutăm de proceduri. Da, într-adevăr, sunt anumite proceduri care trebuie respectate la intervenţii de acest gen, dar acum prioritatea zero e prinderea criminalului. Avem efective de aproximativ 300 - 400 de oameni în zonă, de la toate structurile ministerului, aproximativ 250 de poliţişti, echipamente performante, scotocim toată zona, scotocim toate imobilele, avem câteva piste, încercăm să ducem la audieri tot anturajul în care se învârtea acest infractor deosebit de periculos. Trebuie să reţinem că trebuie acţionat gradual, pentru că în primul rând vor acţiona cei de la SAS, de la SIAS şi pe urmă poliţiştii, ca să nu punem şi alţi colegi în situaţia în care a fost colegul nostru', a spus Buda.
Inspectorul general al Poliţiei Române a afirmat că uciderea poliţistului din Timiş reprezintă o tragedie pentru familie în primul rând, dar şi pentru familia poliţiştilor.
'Vom sprijini familia în aceste momente grele', a adăugat Buda. Duminică după-amiaza, un poliţist de 43 de ani a fost împuşcat mortal, pe raza localităţii timişene Izvin, în timp ce se afla într-o misiune de prindere a unui bărbat dat în urmărire naţională. Agresorul înarmat a fugit, pentru prinderea acestuia fiind desfăşurată o operaţiune a poliţiştilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News