Urmărește emisiunea live
Ioan Aurel Pop, despre situația românilor: „Am căzut în extrema cealaltă. Ne-am turnat prea multă cenușă în cap”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale. Ioan-Aurel Pop: Eminescu, naţiunea şi cultura - ca valori identitare - ne-au construit destinul de fiinţă colectivă foto: @AcademiaRomana.RomanianAcademy - Fb
15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale. Ioan-Aurel Pop: Eminescu, naţiunea şi cultura - ca valori identitare - ne-au construit destinul de fiinţă colectivă foto: @AcademiaRomana.RomanianAcademy - Fb
Președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, într-un interviu acordat postului Antena 3, vorbește despre autocritica românilor.

„Fără să ne lăudăm excesiv, eu cred că trebuie să ne insuflăm o stimă personală. O autostimă. Eu dacă nu mă apreciez pe mine și dacă nu fac lucruri de apreciat cum să îi apreciez pe cei din jur?”, spune președintele Academiei, în cadrul emisiunii „De-a Viața Ascunselea”, moderată de Florentina Fântânaru.

În ceea ce privește poporul român, Ioan Aurel Pop regretă că românii după căderea comunismului au căzut în cealaltă extremă și și-au pus cenușă în cap. Acesta a sperat că autocritica care din păcate de multe ori ne caracterizează va fi ca un duș rece necesar și va trece după 5-10 ani.

„Dacă în timpul regimului Ceaușescu învățam că el e „geniul Carpaților” iar noi suntem poporul care construim societatea socialistă și că tot ce facem e genial iar istoria noastră e albă, imaculată, după căderea comunismului în loc să îndreptăm lucrurile am căzut în extrema cealaltă. Și ne-am pus cenușă în cap când nu ne-a cerut nimeni. Ne-am prezentat neputincioși, nevolnici, nevrednici”, a precizat președintele Academiei, care a subliniat însă că am făcut totuși pași importanți, drept dovadă integrarea în UE și faptul că suntem într-o „lume a elitei” care produce valori.

„Când am văzut că ne turnăm prea multă cenușă în cap m-am gândit că pentru a echilibra lucrurile poate e nevoie de o perioadă în care să cădem în extrema cealaltă și poate după 5-10 ani ne săturăm de atâta autocritică și poate revenim la vremuri mai bune. (...) Nu există pe lumea asta popoare ticăloase și popoare geniale”, a conchis Ioan Aurel Pop. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel