Invidia în cuplu, de ce o simțim și cum să o depășim
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Printre cele mai rele sentimente pe care le putem avea în inimile noastre, există cu siguranță invidia.

După cum spune rădăcina latină a cuvântului, in-video înseamnă literalmente a vedea împotriva, de fapt invidia ne face să-l privim pe celălalt cu un sentiment de aversiune față de ceva ce are sau față de felul său de a fi.

Nimănui nu-i place să i se spună că sunt invidioși și să-ți dai seama că au acest sentiment este și o descoperire neplăcută. Gândiți-vă când se întâmplă asta în cuplu! Potrivit Today, invidia de cuplu este cu siguranță unul dintre simptomele unei crize, latentă sau manifestă, chiar și atunci când în relație ajunge printre cele mai nespuse aspecte. 

Când există invidie între el și ea

Invidia în cuplu nu este diferită de cea resimțită pentru rude, prieteni sau chiar străini: atunci când o percepem, este pentru că simțim că ne lipsește acel ceva pe care îl au alții și nu tolerăm această lipsă, ne simțim zdrobiți de ea și devine o obsesie pentru noi.

Acest sentiment presupune o stare de spirit negativă, ne conduce să trăim starea de victimă și, chiar și fără să vrem, ne face să ne asumăm atitudini agresive mai mult sau mai puțin manifeste față de celălalt. De cele mai multe ori agresiunea nu este directă și explicită: implică adesea boicot sau acțiuni hipercritice continue, tendința de a vedea mereu ce lipsește, ce nu a făcut celălalt pentru noi, până la clasicele ”bombe inteligente”, fraze care lovește partenerul exact în punctul lui slab. 

La baza invidiei se află o problemă a stimei de sine

Invidia se manifestă în general într-o situație de egalitate, în care unul capătă apoi un statut ceva mai înalt decât celălalt. Cei care o experimentează, în comparație cu celălalt, simte că ceva lipsește: deci stima de sine este cea care are probleme. 

De unde vine invidia de cuplu

Cuplul împărtășește o rutină zilnică și are un plan de viață de dus mai departe împreună, mai mult, trebuie să trăiască într-o complicitate constantă care să-i întărească și să-i apere de pericolele exterioare, de multe ori trebuie să-și educe copiii și să-și păstreze intimitatea frumoasă și satisfăcătoare.

Pur și simplu nu există loc pentru invidie într-un cuplu. Dar dacă această senzație neplăcută începe să se strecoare între cei doi, mesajele subliminale care trec și afară sunt confuze. Din invidie se poate degenera pe dinafară într-o gelozie patologică, tinde să-i impună partenerului o serie de interdicții care pe termen lung vor genera furie și nerăbdare în celălalt.

Cum să învingi invidia în cuplu

În general, cei care simt invidia în cuplu au tendința să o ascundă chiar și de ei înșiși, pentru că se simt vinovați. Pentru a depăși această stare, trebuie parcursi cel puțin trei pași:

  • Primul pas de făcut când îți dai seama că ai acest sentiment în cuplu este să recunoști că ai acest sentiment.

  • În al doilea rând, este necesar să înțelegem de unde vine acest sentiment, să-i analizăm cauzele și să te regăsești. Pentru a face acest lucru trebuie să învățăm să fim mai transparenți și mai sinceri în primul rând cu noi înșine, mergând la rădăcina a ceea ce suntem și a ceea ce ne mulțumește profund. De fapt, dacă observăm invidia într-un mod constructiv, putem descoperi ceva despre noi înșine pe care nu știam în adâncul sufletului.

  • În sfârșit, pentru a reechilibra relația de cuplu, este esențial să redeschidem canalele de comunicare adevărată. De fapt, cei care simt invidie nu vorbesc despre asta, ci în interiorul lor suferă și se simt singuri și inferiori. Tăcerea cu partenerul înrăutățește situația, în timp ce celălalt se va simți atacat fără să înțeleagă de ce. Trebuie să spargem acest tipar și să găsim curajul să vorbim. A simți invidia nu este o vină, dar devii vinovat dacă faci din asta un instrument de atac asupra partenerului și cuplului tău. Mai mult, în multe cazuri relația este de fapt dezechilibrată: unul dintre cei doi are satisfacție la locul de muncă, celălalt nu; unul are multă viață socială, celălalt nu; unul are timp pentru sine, celălalt nu. Este esențial să vorbiți despre asta și să întrebați cealaltă persoană cu blândețe ce este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel