Data publicării:

Investitorii pun presiune pe cele mai mari bănci din Europa, solicitând asigurări cu privire la generarea de câștiguri

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Există mai multe solicitări ale investitorilor cu privire la băncile europene.

CITEȘTE ȘI: Previziunile FMI la nivel mondial indică un viitor dificil: Combinație neiertătoare de creștere scăzută și îndatorare ridicată

Cele mai mari bănci europene sunt mai viabile decât în orice moment de după criza financiară globală din 2008-2009, dar investitorii vor asigurări că pot avea încredere în generarea de câştiguri pe termen lung, în condiţiile scăderii dobânzilor, transmite Reuters.

Anul acesta, acţiunile băncilor au crescut în general cu două cifre, pe fondul programelor de răscumpărare de acţiuni, care au fost posibile după ani de acumulare de capital, restructurări, reduceri de costuri şi o politică de sprijin din partea băncii centrale, ceea ce a majorat profiturile lor.

Deutsche Bank, Lloyds şi Barclays vor prezenta săptămâna aceasta rezultatele financiare din trimestrul trei din 2024, în timp ce UBS şi HSBC sunt printre cele care le vor raporta săptămâna viitoare. Cifrele ar urma să arate continuarea profitabilităţii, activitatea de investiţii bancare robustă compensând presiunile asupra marjelor de profit şi cererea slabă pentru credite în rândul consumatorilor şi companiilor.

Cerințele investitorilor

Dar investitorii vor mai mult. Pe lângă dovezi privind rezilienţa calităţii activelor, ei caută strategii mai accentuate, reduceri de costuri şi performanţe peste aşteptări, în pofida creşterii reduse a economiei globale.

Tranzacţiile au fost principalul subiect analizat de Consiliile de Administraţie ale băncilor în ultimele trei luni. BNP Paribas a achiziţionat AXA Investment Managers, iar UniCredit şi-a majorat participaţia deţinută la grupul german Commerzbank, sporind aşteptările unei consolidări transfrontaliere.

„Estimările sugerează că ar putea fi expuse pericolului venituri nete din dobânzi de 600 miliarde de euro, în primul semestru din 2025 dacă Banca Centrală Europeană reduce dobânzile în linie cu previziunile”, a apreciat Filippo Maria Alloatti, director în cadrul Credit at Federated Hermes.

Vânzările participaţiilor deţinute de guverne în bănci, achiziţionate în timpul crizei financiare, au înlăturat unul dintre obstacolele în calea finalizării tranzacţiilor, deşi rămân altele, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Scope Ratings.

Două categorii

Philippe Bodereau, director în cadrul PIMCO, susţine că băncile europene fac parte din două categorii: cele care au potenţial să urmeze exemplul celor din SUA în privinţa unei rentabilităţi a capitalurilor proprii de peste 10%, şi cele care nu trec de acest prag.

UBS şi Barclays ar urma să raporteze în trimestrul trei din 2024 o redresare a veniturilor din investiţii bancare, domeniu în care rivalele americane JP Morgan, Morgan Stanleyşi Goldman Sachs au depăşit aşteptările.

Ca şi în cazul băncilor din SUA, cele din Europa nu ar urma să arate o deteriorare semnificativă a calităţii activelor, iar temerile s-au atenuat în legătură cu efectele asupra capitalului în urma problemelor din sectorul imobiliar comercial, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare financiară Moody's, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel