Data publicării:
Investigație: Qatar și Maroc au plătit pentru cazarea și transportul șefilor UE. ”Nu cred că este acceptabil”
O investigație a analizat cheltuielile comisarilor UE în ultimii trei ani și a constatat că șapte lideri de la Bruxelles au acceptat cazare gratuită de la guverne străine.
Într-un moment în care instituțiile europene se confruntă deja cu un control intens acare vizează unfluența străină în urma scandalului de corupție din Qatargate, dezvăluirile vor ridica noi întrebări despre etica în cele mai înalte eșaloane ale UE.
Printre persoanele care au beneficiat de cazare gratuită la hotel în timpul călătoriilor de serviciu, se numără diplomatul UE Josep Borrell, comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi și vicepreședintele executiv, Frans Timmermans, scrie Politico în ancheta sa.
Ca răspuns, birourile comisarilor au declarat toate că au acceptat oferta de cazare gratuită în conformitate cu codul oficial de conduită.
Dar militanții pentru transparență spun că CE, care este brațul executiv al UE, trebuie să rescrie regulile.
”Nu cred că este acceptabil”, a spus Nick Aiossa, șeful de politici și advocacy la Transparency International EU. ”Comisarii sau oficialii nu ar trebui să accepte nicio călătorie gratuită sau alte avantaje”.
Citește și: Scandalul Qatargate continuă: Directorul general al Comisiei pentru Transport și-a pierdut funcția
Dezvăluirile urmează unei investigații Politico asupra fostului șef al departamentului de transport al Comisiei, Henrik Hololei. Hololei a acceptat călătorii gratuite cu Qatar Airways într-un moment în care echipa sa negocia un acord de cer deschis cu statul Golfului.
Noua analiză a constatat că practica de a accepta cazarea gratuită a fost cea mai răspândită în timpul călătoriilor de lucru ale comisarilor în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și părți din Asia.
Când vine vorba de călătorii în interiorul UE, comisarii acceptă în mod obișnuit sejururi gratuite la hotel de la guvernele gazdă. Dar practica de a primi cazare gratuită oferită de guvernele din afara UE se dovedește controversată în umbra scandalului Qatargate, în care personalități politice de rang înalt ar fi luat bani de la guverne străine în schimbul influenței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News