
Ploile torenţiale care s-au abătut din iunie asupra Nigerului şi inundaţiile grave provocate de acestea s-au soldat cu moartea a 195 de persoane şi peste 322.000 de sinistraţi, relatează AFP și Agerpres. Potrivit unui bilanţ provizoriu publicat sâmbătă de serviciile Protecţiei Civile, 195 de persoane au murit în inundaţii în toată ţara, dintre care 136 în urma prăbuşirii locuinţelor şi 59 prin înec. Circa 211 de persoane au fost rănite şi alte 322.286 sunt sinistrate în urma inundaţiilor.
Pe măsură ce sezonul ploios se apropie de sfârşit, bilanţul victimelor a crescut pe parcursul săptămânilor: cel mai recent, datat 4 octombrie, raporta 192 de morţi, 263.671 de sinistraţi şi 211 răniţi. Cele mai afectate regiuni sunt Maradi (centru-sud), cu 74 de morţi, Zinder (centru-est), cu 64 de morţi, Dosso (sud-vest), cu 27 de morţi, şi Tahoua (vest), cu 18 morţi. Niamey, capitala Nigerului, cu două milioane de locuitori, a fost mai ferită de ploi, înregistrând doi morţi şi peste 1.300 de persoane sinistrate.
Ploile au distrus sau deteriorat peste 30.000 de case, 83 şcoli, şase centre medicale şi 235 de hambare. Aproape 700 de vite au murit în inundaţii.
Sezonul ploios - care începe în iunie şi se poate prelungi până în octombrie - face cu regularitate victime în Niger, inclusiv în zonele deşertice din nord, însă bilanţul morţilor este extrem de ridicat în acest an.
Ajutoarele umanitare sunt incapacitate în Sudanul de Sud din cauza inundațiilor
În Sudanul de Sud, aproximativ 75.000 de refugiaţi sudanezi vor fi privaţi de raţii alimentare luna aceasta, deoarece inundaţiile împiedică livrarea ajutoarelor către taberele în care se află, a anunţat vineri ONU, relatează AFP și Agerpres. Potrivit Naţiunilor Unite, peste 900.000 de persoane sunt afectate de inundaţiile care au lovit Sudanul de Sud, de două ori mai multe decât în septembrie.
"În Maban, statul Nilul Superior, camioanele care transportă alimente şi articole de ajutor atât de necesare nu pot ajunge în tabăra de refugiaţi Doro, deoarece apa blochează drumurile", a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Boris Cheshirkov, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
Aceasta înseamnă, a explicat el, că raţiile alimentare din octombrie nu pot fi distribuite celor 75.000 de refugiaţi sudanezi care trăiesc în această tabără. În septembrie, camioanele au rămas blocate pe drum săptămâni întregi. "Raţiile alimentare au fost în cele din urmă transportate pe cale aeriană în tabără, dar nu există suficiente fonduri disponibile pentru a repeta operaţiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR.
Sudanul de Sud este una dintre operaţiunile UNHCR cel mai puţin finanţate, care a primit mai puţin de jumătate din cei 214,8 milioane de dolari solicitaţi în acest an pentru această ţară.
Cea mai tânără ţară de pe planetă, afectată de violenţe cu caracter politico-etnic şi o instabilitate cronică de la independenţa sa de Sudan în 2011, Sudanul de Sud a fost afectat de inundaţii pentru al patrulea an consecutiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Răsturnare de situație în cazul Buzatu: Denunțătorul nu e din Cluj. Flagrantul, după o partidă de pescuit la balta Cârja
- Ploi abundente și vânt puternic. Elena Mateescu (ANM) anunță fenomene meteo extreme: Rafale de 70 - 80 km/h
- BANCUL ZILEI: Discurs la căpătâiul răposatului
- Fosta soție a lui Dumitru Buzatu, ieșire nervoasă: "I s-a înscenat totul. Ce mare avere are? Pe mine de ce m-au suspendat din partid?"
- Veto față de Austria la Bruxelles: România nu se răzbună, ci apără NATO
- Gigi Becali, mesaj după imaginile care arată accidentul în care a fost implicat
- Premierul Poloniei, avertisment pentru Zelenski: "Să nu mai insulte vreodată polonezii"
- Sezonul Balanței a început. Ce aduce pentru fiecare zodie/ascendent până pe 23 octombrie
- Despre urși și trenuri. "Se petrec scene atroce! Le pun momeli pe linii ca să fie călcați! Dar la viteza cu care merge trenu'n România..."
- Fiul lui Dumitru Buzatu și-a dat demisia din Guvern. Marcel Ciolacu: "Am luat trei decizii"