Data publicării:
Inundații Brașov: Se știa din 2018 ce imobile sunt expuse la risc, dar responsabilitățile se pasează și se împart și nimeni nu e vinovat. Măsuri de tip SMS
Inundațiile care au distrus totul în cale și au lăsat oamenii fără nimic puteau fi ”întâmpinate” în alte condiții. Se cunoșteau din 2018 care erau imobilele expuse riscului. În acest sens, se puteau face multe demersuri, dacă autoritățile locale s-ar fi implicat.
În Elveția, doar cine are asigurare încheiată pentru construcția planificată are dreptul să construiască, mecanism puțin probabil să poată fi aplicat și-n România, mai ales în zonele recent devastate de inundații. Oamenii au construit lângă ape pentru că li s-a permis, dar, recent, s-a văzut și reversul medaliei: apele au distrus tot în cale. Iar România nu e nici Elveția, nici Italia, cu un sistem de protecție civilă exemplar, după cum ne atrage atenția un cititor DCNews.
Se știa din 2018 care sunt imobilele expuse la risc din zonele Bran - Moieciu
Referindu-se la zona Bran - Moieciu, de asemenea afectată de inundații, cititorul ne-a scris: ”Dacă m-ați întreba ”De ce s-a ajuns în Bran și Moieciu din nou la inundații?”, răspunsul meu ar fi ”Din ignoranță”. Consiliul Județean Brașov, Prefectura Brașov, ISU Brașov și UAT-urile aveau din anii 2018/2019 analizele pe diverse tipuri de riscurile naturale, inclusiv inundații (Bran, din septembrie 2018, Moieciu din noiembrie 2018) precum și imobilele care sunt în pericol de a fi expuse inundațiilor”.
Cine este responsabil că n-au fost luate măsuri din timp. Cum sunt împărțite atribuțiile de la nivel central la nivel local
În acest context, DCNews a trimis mai multe solicitări, pasate de responsabili de la unul la altul, conform răspunsurilor primite. În cele din urmă, ne-a răspuns ISU Brașov, cel care, în final, salvează, dar nu are rol administrativ de a preveni în mod susținut astfel de situații critice, în afara avertismentelor transmise.
În primul rând, în răspuns primit, ISU ne-a transmis că autoritatea responsabilă cu rol principal este Ministerul Mediului. De asemenea, aflăm că în 2019, deci după analiza mai sus amintită, a fost întocmit un regulament privind gestionarea situațiilor de urgență. Pentru inundații, responsabilitatea a revenit la ISU ”Țara Bârsei”, dar și unor organizații cu responsabilități în domeniu, care trebuie să înștiințeze, avertizeze, alarmeze, să caute și să salveze. În rest, s-au transmis mesaje RO-Alert și SMS-uri către autoritățile locale.
Iată răspunsul complet pentru DCNews.ro din partea ISU Țara Bârsei:
Autoritățile locale n-au răspuns ce au făcut în sens preventiv, în urma analizei din 2018. Poate n-au făcut nimic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News