Inuiţii duşi în Danemarca pentru un experiment social cer despăgubiri
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Mai mulţi inuiţi din Groenlanda, luaţi de statul danez în cadrul unui experiment social eşuat în 1951, cer acum despăgubiri. 

Inuiții, cu vârste de peste 70 de ani, sunt supraviețuitorii grupului de 22 de copii care au fost luați din casele lor pentru a fi educați ca "mici danezi".

Când s-au întors ulterior în Groenlanda, au fost plasați într-un orfelinat, iar mulți dintre ei nu și-au mai văzut familiile. Cei șase supraviețuitori vor fiecare câte 37.800 de dolari, spune avocatul lor. Autoritățile daneze nu au făcut până acum niciun comentariu public pe această temă.

Scuze oficiale

Anul trecut, premierul danez Mette Frederiksen și-a cerut scuze, în mod oficial, în numele țării sale. "Nu putem schimba ceea ce s-a întâmplat. Dar putem să ne asumăm responsabilitatea și să ne cerem scuze față de cei de care ar fi trebuit să avem grijă, dar nu am reușit să o facem", a declarat ea.

Groenlanda este un teritoriu autonom în cadrul regatului Danemarcei și se bazează pe Copenhaga pentru gestionarea monedei, a relațiilor externe și a apărării, precum și pentru acordarea unei subvenții anuale importante.

În 1951, autoritățile daneze au decis că o modalitate de a moderniza Groenlanda ar fi crearea unui nou tip de groenlandez.

Profesorii și preoții au fost rugați să identifice copiii care ar putea fi reeducați și cărora li s-ar putea oferi o "viață mai bună" în Danemarca continentală, iar apoi să se întoarcă pentru a fi modele pentru relațiile dintre Groenlanda și Danemarca.

Multe familii au fost reticente, dar unele au cedat, iar în mai 1951, nava MS Disko a plecat din Nuuk cu 22 de copii la bord.

La sosire, copiii au fost privați de contactul cu rudele, aveau dificultăți de comunicare în limba daneză-groenlandeză și au fost plasați în centre de plasament, scrie Mediafax.

Groenlanda, în pericol. Gheţarii se topesc în ritm accelerat 

Marele strat de gheață al Groenlandei se topește într-un ritm tot mai accelerat, iar cantitatea de gheață topită într-o singură zi a săptămânii trecute este suficientă pentru a acoperi întregul stat american Florida cu 5 cm de apă, au descoperit cercetătorii.

Conform The Guardian, această topire catastrofală a pătruns mult în interiorul ghețos al Groenlandei, iar datele guvernului danez arată că marți au fost pierdute 8,5 miliarde de tone doar marți, 27 iulie. Alte 8,4 miliarde de tone au fost pierdute joi, 29 iulie, se arată pe site-ul de monitorizare Polar Portal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel