Data publicării:
Inundații la Galați. Ministrul Cătălin Predoiu spune că la nevoie se pot instala tabere pentru refugiați
În urma inundațiilor devastatoare care au afectat județul Galați, forțele de intervenție au reușit să evacueze peste 160 de persoane și să salveze 95 de oameni aflați în situații extrem de critice.
Premierul Marcel Ciolacu, însoțit de miniștrii de Interne, Apărării și Mediului, precum și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-au deplasat în comuna Slobozia Conachi, considerată epicentrul inundațiilor care au lovit județul în ultimele 24 de ore. Ei au evaluat personal efectele dezastrului și coordonarea eforturilor de ajutorare a populației afectate.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a vorbit despre implicarea echipelor de salvare și a autorităților și a menționat că în caz de nevoie se poate începe instalarea unor tabere pentru refugiați.
„Legat de intervenția de căutare-salvare care s-a efectuat și continuă în acest moment, am intervenit cu toate trupele aflate la dispoziție în județul Galați și am adus forțe din județele limitrofe județului. Au fost puse în stare de pregătire, la nevoie, trupe de Jandarmerie și Poliție. În urma intervenției, au fost evacuate peste 160 de persoane, au fost salvate 95 de vieți din situații critice. Din păcate, au fost înregistrate și patru decese. S-a intervenit cu mijloacele din dotare, inclusiv cu elicoptere”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.
Ministrul de Interne a precizat că, în continuare, toate trupele rămân în stare de alertă pentru a interveni rapid, dacă situația va escalada.
„În ceea ce privește viitorul imediat, suntem în continuare în stare de alertă, cu toate trupele din zonă. Avem pregătite rezerve și în alte județe, dacă este necesar. Avem în atenție și alte zone din alte județe, unde sunt coduri meteo severe și, de asemenea, este pregătită pentru intervenție toată tehnica din dotare, inclusiv elicoptere. În termen de strategie, pregătim o serie de tabere pentru refugiați, în caz de nevoie. Solicităm publicului, populației, să urmărească cu atenție mesajele RO-ALERT și comunităților locale, autorităților locale să urmeze aceste mesaje și să țină legătura cu autoritățile centrale pentru a-și exercita atribuțiile pe zona lor de competență", a subliniat ministrul.
Oamenii au sunat disperați la 112
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a informat că, de la emiterea avertizărilor de vreme severă, vineri seara, până sâmbătă dimineață, operatorii STS din Centrul 112 Galați au preluat și procesat un număr uriaș de apeluri, peste 550, de la cetățeni afectați de inundații sau care aveau nevoie de ajutor medical. În județul Vaslui, în aceeași perioadă, operatorii au gestionat peste 120 de apeluri de urgență.
Majoritatea apelurilor au fost generate de urgențe cauzate de ploile abundente, inundații și viituri, care au pus în pericol viețile și bunurile cetățenilor din cele două județe. În acest context, cazurile de urgență au fost transferate rapid către echipele ISU-SMURD și Ambulanță, care au acționat pentru a limita pierderile și a asigura siguranța populației.
Pentru a face față volumului mare de solicitări, STS a asigurat condiții tehnice și operaționale optime pentru preluarea apelurilor și, în colaborare cu agențiile de intervenție, a adaptat fluxurile de gestionare a cazurilor semnalate la numărul unic de urgență 112.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News