Întrebări tari despre vacile învăţate să meargă la toaletă. "România ar putea câştiga bine din afacerea asta"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Val Vâlcu a punctat câteva aspecte importante legate de subiectul vacilor care sunt învăţate să meargă la toaletă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

DC News a publicat ştirea cu titlul "Vacile, învăţate să meargă la toaletă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră", în care se spune că oamenii de ştiinţă au reuşit, în cadrul unui program vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, să dreseze vacile pentru ca acestea să urineze la toaletă.

O echipă de cercetători din Noua Zeelandă şi Germania a fost nevoită să recunoască: experimentul a început ca o glumă însă gestionarea urinei bovine cu un conţinut ridicat de azot ar putea, pe termen lung, să aducă beneficii reale pentru mediul înconjurător.

'Dacă am putea colecta 10% până la 20% din urina bovinelor, aceasta ar fi suficient pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră şi spălarea nitraţilor', a explicat Douglas Elliffe, de la Universitatea din Auckland. Potrivit cercetătorului, azotul din urina vacilor se descompune în timp în două substanţe problematice: oxidul de azot, un puternic gaz cu efect de seră, şi nitratul, care se acumulează în sol şi ulterior se infiltrează în râuri.

Val Vâlcu atrage atenţia asupra unor aspecte foarte importante legate de această cercetare

"Aici vorbim în primul rând despre cum obţin oamenii de ştiinţă bani pentru asemenea cercetări pe teme 'de actualitate' cum ar fi antrenamentul urinar al vacilor. În al doilea rând, nu se spune ce se întâmplă cu urina colectată. Foarte bine, vacile au fost educate, au fost învăţate să meargă la toaletă - sau, în cazul boilor, la pisoar - însă nu ştim ce se întâmplă cu urina astfel colectată? Unde este dusă, merge la reţeaua de canalizare? Nu avem un răspuns la această întrebare, însă bănuim că savanţii din Noua Zeelandă au o soluţie şi la această problemă", spune Val Vâlcu.

România ar putea profita de pe urma acestei realizări a cercetătorilor din Noua Zeelandă

"Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin învăţarea vacilor să meargă la toaletă înseamnă şi nişte certificate verzi - extrem de valoroase - care pot fi câştigate. E o oportunitate pentru România, ţară în care  - după ce la ţară numărul gospodăriilor în care sunt crescute vite a scăzut foarte mult, iar acum vacile sunt crescute la ferme - problema urinei vacilor este ca şi rezolvată: vacile trăiesc în ferme, în incinte închise, iar urina rezultată poate fi colectată pe măsura producerii ei din acea incintă.

România ar putea câştiga bine din afacerea asta cu certificatele verzi, pentru că prea puţine vaci mai mănâncă - respectiv urinează pe izlaz, ci acum se găsesc în marea lor majoritatea în ferme private", atrage atenţia Val Vâlcu.

Problemă neluată în calcul

În altă ordine de idei, Val Vâlcu sugerează ca oamenii de ştiinţă care s-au aplecat asupra problemei urinei vacilor să se gândească la o soluţie şi pentru animalele sălbatice care fac pe unde le apucă. "Vorbim despre zebre, antilope, căprioare, bizoni, capre negre şi alte vieţuitoare erbivore care, de milioane de ani, îşi fac nevoile pe câmp. OK, am rezolvat cu vacine, dar cu ele ce facem?", întreabă Val Vâlcu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel