Întrebarea la care Marius Nistor, sindicalist, nu a vrut să răspundă. Răzvan Dumitrescu: Atunci vă întreb altfel
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 04 iun 2023, 21:35
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Sindicalistul Marius Nistor nu a răspuns atunci când a fost întrebat dacă l-a votat pe Klaus Iohannis, în cadrul alegerilor prezidențiale.

Întrebat de Răzvan Dumitrescu, la Antena 3 CNN, dacă l-a votat pe Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, sindicalistul a răspuns:

„Este problema mea cu cine votez sau cu cine am votat, iar mai departe este treaba politicienilor, care trebuie să fie foarte atenți la ceea ce declară în spațiul public. Indiferent cât ai fi de supărat, trebuie să înțelegi că sistemul se află într-o criză”.

Răzvan Dumitrescu: „Atunci reformulez întrebarea - considerați că ați luat țeapă cu profesorul Iohannis la Cotroceni?”

Marius Nistor: „Știți când s-ar putea considera acest lucru? În momentul în care voi vedea că pe Legea bugetului de stat, pe anul 2024, educația nu va fi finanțată, ținând cont de acest procent din bugetul național consolidat”.

Lucrurile se complică înainte de rotativă. Sindicatele anunță: Greva profesorilor continuă. Domnule Iohannis, nu ne-ați convins

Potrivit unui comunicat semnat de liderii de sindicat Simion Hăncescu și Marius Nistor, greva din învățământ continuă în pofida faptului că săptămâna aceasta guvernul a decis unilateral mărirea salariilor profesorilor.

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a adoptat unilateral o Ordonanță prin care salariile din învăţământ vor creşte, începând cu luna iunie, cu cel puţin 1.000 de lei brut (aproximativ 600 net) la personalul didactic şi cu 400 lei/lună (aproximativ 200 net) pentru cel nedidactic, creşterea salarială reprezentând "un avans, un prim pas" în perspectiva noii Legi a salarizării.

Redăm integral comunicatul publicat de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”:

„Greva continuă: Textul OUG 53/2023 este nemulțumitor!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer în continuare Guvernului și partidelor aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, potrivit căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici.

După cum am spus încă de la început, această grevă nu este doar pentru salarii. Acest protest extrem este și despre viitorul educației, despre percepția pe care o are societatea asupra meseriei de dascăl. Însă, modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ. Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie.

Ținem să vă reamintim și că unul dintre punctele pentru care colegii au semnat pentru grevă este creșterea finanțării. Degeaba ați votat în Parlament o lege care prevede alocarea pentru învățământ a unei finanțări egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această „cheltuială“.

Aveți însă 6 luni să vă pregătiți. Aveți 6 luni în care puteți reforma statul, în așa fel încât, de la 1 ianuarie 2024, să puteți acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?