Întrebare publică pentru TVR: Mai transmite concertul de Anul Nou de la Viena, pe 1 ianuarie?
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres (imagine cu rol ilustrativ)
Sursa: Agerpres (imagine cu rol ilustrativ)
Întrebare publică pentru Televiziunea Română. 

În contextul creat de veto-ul Austriei, care a blocat în Consiliul JAI de pe 8 decembrie aderarea României la Spaţiul Schengen, DC NEWS lansează o întrebare publică către Televiziunea Română. Va mai transmite Televiziunea Română concertul de Anul Nou de la Viena, pe 1 ianuarie 2023, aşa cum a făcut în ultimii ani? 

Am trimis această întrebare atât biroului de presă al TVR, cât şi directorului general Dan Turturică, însă până la acest moment nu am primit niciun răspuns. 

Amintim că ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, şi cancelarul Karl Nehammer, s-au opus prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în Consiliul JAI. Aceştia şi-au motivat decizia spunând că România şi Bulgaria reprezintă poarta de intrare în Europa a migranţilor ilegali care ajung în vestul Europei, date contrazise atât de cele două ţări cât şi de Frontex, autoritatea europeană care se ocupă de protecţia frontierelor. 

În Parlamentul European, marţi, 13 decembrie, zeci de lideri au luat apărarea României şi Bulgariei şi au transmis că votul Austriei este motivat politic, dar şi că cele două ţări care au fost blocate de Austria aplică acquis-ul Schengen mai bine decât unele state membre. În acelaşi timp, europarlamentarul Rareş Bogdan a cerut Comisiei Europene şi Parlamentului European să acţioneze Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru acest blocaj, şi a afirmat că Austria ţine milioane de români ostatici. 

Luni, 12 decembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a spus că a fost dezamăgit şi supărat de decizia Austriei, dar că nu va renunţa să lucreze pentru ca România să intre cât mai curând în Schengen. De altfel, şi în plenul Parlamentului European a fost solicitată întrunirea unui Consiliu JAI extraordinar până la finalul acestui an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel