Data publicării:
Întrebare pentru Firea: ce e mai albastră decât balena albastră?
Primarul general, Gabriela Firea, și ministrul de Interne, Carmen Dan, au declanșat o campanie anti-Balena Albastră. În cazul dnei ministru de interne, lipsa abilităților de comunicare nu miră pe nimeni. Nu e clar cum a intrat Gabriela Firea într-un joc riscant de imagine.
Ravagiile pe care le-ar fi făcut jocul rusesc în România par a fi mai degrabă o invenție a presei. Rapoarte oficiale nu există. Până acum, toate cazurile punctuale prezentate în media au fost, ulterior, invalidate. Deci, la o primă vedere, campania Stop-Joc are mari șanse de reușită. Dacă problema nu există, e ușor s-o rezolvi.
Dar cu o presă ostilă și mai ales cu un online dominat de adversarii politici, manevra este riscantă. De la sublim la ridicol nu e un pas, ci un share.
Chiar problema era reală, măsurile nu prea sunt eficiente. În primul rând, Ministerul de Interne ar fi trebuit să închidă site-ul, sau să restricționeze accesul. Când începe o epidemie, prima mișcare este izolarea focarului. În al doilea rând, o astfel de criză nu o rezolvi cu cântec, joc și voie bună, iar dacă apelezi la aceste ingrediente nu le pui în operă cu Poliția, ci cu ong-uri, de exemplu, sau cu Ministerul Educației. De ani de zile se tot vorbește despre introducerea cursurilor de Media Literacy în programă. Nu de festivaluri e nevoie în școli, ci de ore de educație pentru siguranța online, pentru lectura mass media etc.
Ne temem de un joc pe calculator? Câte terenuri de sport, câte bazine, câte săli de patinaj a construit primăria, pentru a scoate copiii din casă, pentru a-i desprinde de ecranul telefonului? Pistele de biciclete, dealurile amenajate pentru săniuș, sălile de spectacole sunt soluții de fond, dansul din buric în sala de festivități abia atrage atenția asupra subiectului, abia stârnește curiozitatea copiilor: ia să văd ce e cu balena!
La întrebarea din titlu, am și un răspuns pentru primarul general. Ce este mai albastră dect balena albastră? Situația din București.
Traficul este un coșmar, care blochează dezvoltarea orașului, afectează investițiile, scoate oamenii la proteste, consumă timp și energii. În loc să stea două ore în trafic, orice părinte ar dori să petreacă mai mult timp cu copiii. Aș prefera ca primarul general să demareze mari proiecte, cum ar fi lărgirea unor bulevarde, construcția de pasaje rutiere, achiziționarea de noi vagoane de metrou, amenajarea unor terenuri de sport pentru toți. Efectele s-ar vedea și în școli și în spitale, care vor avea mai puțini ”clienți”. Chiar și spitalele de pediatrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News