Întrebare, după scandalul balonului de spionaj: Cine conduce China, partidul sau armata? Xi Jinping, sabotat după ce a luat distanță de Putin
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Scandalul declanșat de balonul de spionaj chinezesc doborât deasupra Statelor Unite ridică întrebări privind puterea de la Beijing și despre coerența conducerii la vârf în China, arată analistul militar Ștefan Ciochinaru.

Survolul realizat accidental sau nu de balonul chinezesc conturează tensionarea relațiilor dintre China și Statele Unite, l-a întrebat Radu Dobrițoiu, la Radio România Actualități, pe expertul în politici de securitate.

”În mod clar există şi o problemă de comunicare între Beijing şi Washington, fapt demonstrat, dacă vreţi, şi de refuzul armatei chineze de a răspunde telefonului dat de Pentagon după doborârea balonului de spionaj, a răspuns Ștefan Ciochinaru. Dar, ceea ce cred eu că este mult mai grav, există şi o problemă de încredere în acest moment la nivelul conducerilor de stat.

Xi Jinping a cerut Moscovei să înceteze cu amenințarea nucleară

După întâlnirea din noiembrie din Bali dintre Biden şi Xi Jinping, se părea că s-a ajuns la o formulă, să-i spunem, de coabitare, care să împiedice un nou Război Rece. Vă reamintesc că Xi Jinping a cerut atunci să înceteze retorica nucleară la Moscova, ceea ce în mare măsură s-a şi întâmplat, şi, atenţie, foarte, foarte important, a declarat răspicat că Beijing-ul nu caută să sfideze America sau să schimbe ordinea internaţională existentă. Şi de atunci încoace, în acest an, Beijingul, într-adevăr, a încercat să arate o faţă mai prietenoasă către lume, încercând să risipească temerile şi resentimentele legate de rolul Chinei pe scena mondială. Nu mai departe de luna trecută, la Forumul Economic Mondial, vicepremierul chinez Liu He a insistat asupra faptului că naţiunea sa este deschisă către lume şi că, atenţie, va continua procesul de liberalizare şi deschidere şi mai mult decât până acum, cu alte cuvinte, angajamente pe drumul revenirii în comunitatea internaţională bazată pe reguli. Din această perspectivă, episodul balonului militar de spionaj ar putea fi mai dăunător pentru conducerea Chinei decât pentru cea a Statelor Unite, ridicând, în primul rând, întrebări cu privire la coerenţa conducerii chineze. 

Mai ascultă Armata chineză de Partidul Comunist?

Cine face, de fapt, jocurile la Beijing? Mai ascultă, oare, armata chineză de Partidul Comunist? Şi, dacă da, atunci ce grupare din Partidul Comunist sabotează politica preşedintelui Xi? Iar dacă nu mai ascultă, atunci lucrurile devin şi mai complicate, pentru că chiar nu mai ştii pe cine să suni la Beijing. Pare să devină destul de clar că înăuntrul conducerii de la Bejing sunt mai multe grupări care se luptă pentru putere. Şi lucrul acesta s-a putut vedea şi cu prilejul recentului congres al Partidului Comunist.

Părea însă că realegerea lui Xi Jinping ar fi tranşat disputele interne. Imediat după victoria sa, Xi a reînceput o resetare discretă a relaţiilor cu America şi o distanţare, aş zice, la fel de discretă de prietenul său Putin. Ei, sabotarea acestei linii politice poate îndreptăţi scenariul existenţei unei grupări a lupilor duri şi puri, care vor cu orice risc continuarea sprijinului pentru Rusia şi intrarea în confruntarea finală cu America.

Nu întâmplător, preşedintele Biden declara ieri despre Xi Jinping că se confruntă cu probleme uriaşe şi că niciun alt lider din lume n-ar vrea să fie în locul său. Dacă Xi Jinping şi conducerea de la vârful Beijingului nu au fost la curent cu trimiterea acestui balon, lucrul acesta ridică întrebări îngrijorătoare. Sunt oare facţiuni în cadrul structurii de putere a Partidului Comunist care încearcă să-l sublinieze pe preşedintele Xi?

Analiştii serviciilor de informaţii iau serios în considerare posibilitatea ca armata chineză sau chiar elemente de linie dură din cadrul conducerii partidului să fi căutat în mod deliberat să saboteze vizita lui Blinken la Beijing. Da, secretarul de stat Blinken urma să viziteze China duminică, într-o călătorie care, cum aţi spus şi dumneavoastră, ar fi fost punctul culminant al unor lungi, lungi luni de dialog şi de discuţii delicate. Incidentul cu balonul i-a forţat mâna lui Blinken şi a dus la amânarea călătoriei. Misiunea în China ar fi putut anunţa o resetare, dar, deocamdată, aşa cum spuneam, nu mai ştii cine răspunde cu adevărat la telefonul din Beijing”, a spus Ștefan Ciochinaru, citat de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel