Intrarea României în Schengen. Comisia Europeană: Au dreptul legal. Facem apel la toate statele membre să susţină aderarea
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Guillaume Meurice)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Guillaume Meurice)
Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne, a lansat un apel pentru aderarea României, Bulgariei și Croației în Schengen.

Poziţia unor state membre individuale nu afectează poziţia Comisiei Europene, care este că România, Bulgaria şi Croaţia au aşteptarea legitimă şi dreptul legal ca o decizie în sensul aderării lor la spaţiul Schengen să fie luată de statele membre, a declarat pentru Agerpres purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne Anitta Hipper.

Întrebată cum priveşte Comisia Europeană poziţia guvernului Olandei potrivit căruia România şi Croaţia pot fi acceptate în spaţiul Schengen, dar nu şi Bulgaria, Anitta Hipper nu a comentat acest aspect într-un email pentru Agerpres, dar a precizat că poziţia executivului comunitar exprimată în comunicarea din 16 noiembrie nu s-a schimbat.

"România, Bulgaria şi Croaţia sunt pregătite să participe la zona Schengen fără controale de frontieră. Poziţia statelor membre individuale nu afectează poziţia Comisiei. Aceasta este bazată pe evaluarea tuturor condiţiilor. Bulgaria, Croaţia şi România au fost evaluate cu succes şi au fost pregătite din punct de vedere tehnic în 2011 (Bulgaria şi România) şi respectiv 2019 (Croaţia)", a menţionat Anitta Hipper.

"Cele trei state membre au dreptul legal"

"Cele trei state membre au o aşteptare legitimă şi dreptul legal ca această decizie să fie luată. Facem apel la toate statele membre să susţină pe deplin procesul de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la zona Schengen", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 8 decembrie figurează punctul "Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România" (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia. Agenda JAI mai putea suferi modificări doar în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineaţă.

Ciucă, mesaj clar: Mergem la vot în consiliul JAI! Nu există o justificare reală a Austriei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat însă miercuri că România va merge "până la capăt" cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie, afirmând că "starea de incertitudine nu mai poate continua".

"La acest moment, toate statele membre ne susţin în avansarea aderării, inclusiv Olanda şi Suedia, cu excepţia Austriei. Avem inclusiv susţinerea fermă a Franţei şi Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. 

Referitor la Austria, putem afirma că am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte: preşedintele României cu cancelarul Austriei, miniştrii de interne şi experţii tehnici. Datele, inclusiv de la instituţiile europene, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migraţie care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. 

Înţelegem cu toţii că migraţia este o problemă sensibilă politic şi că este nevoie de măsuri mai eficiente de răspuns, dar blocarea aderării României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria. Dimpotrivă, aderarea României va face spaţiul Schengen şi mai sigur, prin implicarea României, care după aderare va avea mai multe instrumente la îndemână, tot instrumentarul Schengen, pentru a ajuta la controlul şi contenirea acestui fenomen.

Şi ceilalţi parteneri europeni, şi instituţiile europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, statele membre, împărtăşesc această evaluare şi au comunicat asta în discuţiile cu cancelarul Karl Nehammer şi cu ministrul de Interne Karner. Un lucru este cert, suntem hotărâţi să mergem până la capăt, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua". Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel