Intrarea în Grecia, DOAR cu test PCR negativ. Certificatul verde european nu mai este de ajuns
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Grecia a anunțat noua condiție sub care se poate intra în țară, respectiv doar cu test PCR.

Grecia a anunţat miercuri o înăsprire a condiţiilor de intrare pe teritoriul său pentru toţi călătorii începând cu 19 decembrie, cărora li se solicită un test PCR negativ valabil 48 de ore, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Ca parte a eforturilor de a opri pandemia de COVID-19, ţara noastră va primi vizitatori din toate ţările cu un test PCR negativ valabil 48 de ore, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Călătorii care au stat în străinătate mai puţin de 48 de ore sunt scutiţi de această obligaţie, se precizează în comunicat, subliniind că noua măsură va fi valabilă de duminică la ora locală 06:00 (04:00 GMT).

Certificatul de sănătate, acceptat până la instituirea noii măsuri

Până în prezent, turiştii puteau merge în Grecia cu un certificat european de sănătate sau alt certificat care să ateste un program complet de vaccinare, trecere prin boală, sau un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte sau un test antigen valabil 48 de ore.

Aceste noi măsuri, valabile în perioada 16 decembrie - 31 ianuarie, survin în contextul în care Europa se confruntă cu un nou val de COVID-19, marcat de o răspândire rapidă a variantei Omicron.

Varianta Omicron, o problemă

Potrivit studiilor iniţiale, această variantă s-ar putea dovedi a fi mai rezistentă la vaccinuri şi mai transmisibilă decât varianta Delta, care reprezintă în prezent majoritatea cazurilor de coronavirus din lume.

Grecia (10,7 milioane de locuitori) înregistrează zilnic zeci de decese provocate de COVID-19. Miercuri, autorităţile sanitare au anunţat 77 de decese în ultimele 24 de ore şi 4.801 de noi infecţii.

Ţara a înregistrat până acum peste un milion de contagieri cu COVID-19 şi 19.553 de decese de la începutul pandemiei.

Varianta Omicron se răspândește extrem de repede

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat, luni, 13 decembrie, că varianta Omicron a coronavirusului se răspândeşte într-un „ritm fenomenal” şi reprezintă aproximativ 40% din totalul infecţiilor din Londra.

Autorităţile au făcut apel la populaţie să facă doza trei, deoarece persoanele care au fost vaccinate cu două doze sunt parţial vulnerabile.

De la depistarea primelor cazuri de Omicron pe 27 noiembrie în Marea Britanie, premierul Boris Johnson a impus restricţii mai dure şi a declarat că un „val uriaş” de Omicron este pe cale să lovească naţiunea.

Autorităţie britanice spun că, dacă nu se iau măsuri, până la sfârşitul lunii ar putea exista un milion de persoane infectate cu Omicron, despre care oamenii de ştiinţă spun că poate infecta şi persoanele imunizate cu două doze.

„Ceea ce ştim acum despre Omicron este că se răspândeşte într-un ritm fenomenal, ceva ce nu am mai văzut până acum”, a declarat secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, la Sky News.

Citește și: Omicron ar putea deveni varianta DOMINANTĂ în Europa în aproximativ O LUNĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel