"Intrăm într-o chestiune mai picantă". Câciu, despre ratele pe care le are la bancă: Vă dați seama cum este să plătești o astfel de dobândă?
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 19 ian 2023, 15:41
WhatsApp
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a vorbit despre ratele pe care le are la bancă.

"Da (n.r. am rate la bancă), dar foarte mici la momentul ăsta. Nu au crescut, pentru că am dobândă fixă. Dacă vreți, intrăm şi într-o chestiune mai picantă... Primul meu credit a fost făcut în momentul în care dobânzile în România erau de 45%. Ştiţi că am avut, în România, aceste dobânzi de 45%? Vă dați seama cum este, ca tânăr, să plăteşti o astfel de dobândă? Foarte greu!

La momentul acesta, rata pe care o am este de 1,000 de lei, pentru că am plătit din principal, chiar dacă am dobânda fixă, dar, v-am zis, al doilea credit a fost doar pe dobândă fixă. Chiar dacă am pierdut în timp, pentru că dobânzile variabile au fost mai jos decât dobânda fixă, am mers numai pe dobândă fixă. Nu este o variantă în momentul acesta, pentru că inflaţia este încă sus, dar, în momentul în care vom scădea inflaţia, atunci este o variantă dobânda fixă", a spus Adrian Câciu, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Între timp, IRCC-ul a ajuns la 5,71% din ianuarie 2023 iar previziunile economiștilor vorbesc despre un IRCC care va ajunge peste 6%. Ratele, la început de an, au crescut cu câte sute de lei. Dacă în 2022, ROBOR a crescut serios de la 3%, la începutul anului, la 8% la sfârșitul lui, anul acesta pare a fi dedicat IRCC-ului, care urmează drumul ROBOR. Dacă în T3 din 2021, IRCC era de 1,17%, în T3 din 2022 a ajuns la 5,71%, iar asta majorează decisiv ratele românilor, fiind clienți ai băncilor care s-au împrumutat inclusiv când IRCC era la 1,08%. 

Vezi și: Economia României, finanțată direct din exterior. Isărescu: Ultimii din Europa, chiar sub Bulgaria. ”Ce vă doare, domnule guvernator?”/ ”Nu avem nevoie dezvoltare, nu avem nevoie de bani?”

Cum să faci să obții un credit cu o rată lunară mai mică. Vârsta maximă pentru a fi eligibil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?