Data publicării:

Într-o peșteră din Arabia Saudită au fost găsite sute de mii de oase, inclusiv umane

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Într-o peșteră din Arabia Saudită au fost găsite sute de mii de oase, inclusiv umane / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Într-o peșteră din Arabia Saudită au fost găsite sute de mii de oase, inclusiv umane / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

O cantitate covârșitoare de oase animale și umane au fost descoperite într-o peșteră din Arabia Saudită.

Peștera numită Umm Jirsan este, de fapt, un sistem vast de lavă aflat sub câmpurile vulcanice ale Harrat Khaybar din nord-vestul țării. Umm Jirsan se extinde pe 1,5 kilometri, astfel că este cel mai lung tub de lavă cunoscut din Arabia Saudită. Între pereții acestei peșteri impresionante, multe creaturi sălbatice și-au făcut de cap.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii descriu descoperirea a sute de mii de oase care aparțin de cel puțin 14 tipuri diferite de animale, precum vite, cai, cămile, rozătoare și altele. Unele dintre oase sunt chiar umane.

„Aceste creaturi sunt colecționari avizi de oase”

„Acest tub de lavă de 1,5 kilometri este plin cu sute de mii de rămășițe animale frumos conservate. Însă, oare de ce?”, a spus Mathew Stewart, zooarheolog la Institutul Max Planck pentru Ecologie Chimică din Germania.

Ei bine, potrivit cercetătorilor, cantitatea impresionantă de oase a fost cel mai probabil alcătuită de hiene dungate (Hyaena hyaena), ale căror rămășițe au fost, de asemenea, descoperite în peșteră, alături de excremente fosilizate, scrie Science Alert.

„Aceste creaturi sunt colecționari avizi de oase, pe care le transportă în bârlog pentru a fi consumate, mâncate de pui sau păstrate pentru perioade de timp”, a explicat Stewart, adăugând că oasele din peșteră reprezintă o colecție de-a dreptul remarcabilă.

Acest vechi bârlog nu este doar o relicvă a trecutului îndepărtat

Totuși, acest vechi bârlog de hiene nu este doar o relicvă a trecutului îndepărtat. În timpul unei investigații anterioare a tubului de lavă în 2007, cercetătorii au auzit „mârâituri” în peșteră, ceea ce sugerează că Umm Jirsan rămâne și astăzi un loc preferat de hiene.

Este posibil ca alte tipuri de animale să fie alcătuit colecția impresionantă de oase, precum vulpi sau lupi. Însă, oamenii de știință spun că dovezile indică faptul că a fost vorba despre hiene. Lupii nu transportă oasele atât de departe de locul de vânătoare, iar vulpile nu pot transporta sau consuma cu ușurință prăzi atât de mari, scrie Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel