Într-o MAFIE a petardelor, de vină sunt doi copii care au distrus viețile lor și bunurile a zeci de familii/ GALERIE FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Peste 30 de mașini și peste 30 de apartamente au fost distruse se pare că de petardele date de doi copii într-o parcare, în Constanța. 

Băieții, doi adolescenți de 13 și de 15 ani, au dat cu petarde în parcarea unui bloc. Mașinile au luat foc, ulterior și izolația blocului și peste 30 de apartamente au fost distruse, chiar înainte de Crăciun. Familii care în 15 decembrie aveau totul, în 16 decembrie aveau totul scrum. Sunt 37 de mașini arse și 35 de apartamente afectate de incendiu. Un băiat are 13 ani, altul 15. Cel de 15 ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar, din decizia instanței, a fost plasat în arest la domiciliu. Se pare că părinții nu au fost lângă minorul de 15 ani în poate cel mai greu moment din viața lui. Copiii probabil și-au distrus întreaga viață. În fața anchetatorilor, ar fi făcut ceea ce fac adolescenții: dau vina unii pe alții. Cu uimire, la TV, ni se spune că băiatul de 15 ani era în deplinătatea facultăților mintale când a dat cu petarde. Riscă ani de închisoare. A fost întrebat de un reporter ce-a fost în capul lui când a dat cu petarde. Are cineva impresia că s-au gândit, când au dat cu petarde, că vor distruge bunuri și vieți? 

Petardele bubuie din luna octombrie, de-a lungul și latul țării. Poliția locală patrulează peste tot și nu le vede, nu le aude. În București, se vând lângă secții de poliție. Polițiștii văd bunicuțele cu trei fire de verdeață, dar nu-i văd pe cei care vând petarde, aceiași care vând țigări netimbrate sau, mai nou, pastile anti-COVID. 

De ani de zile, fug câini, fie în lesă, fie aflați în curți, pentru că se sperie din cauza petardelor. Ca anul acesta, n-a fost niciodată. Petardele bubuie atât de tare, încât vibrează geamurile. Nu știi de unde se aud, cine le dă. Poliția locală stă în ușa vreunui magazin, obligată să patruleze, pentru intimidare.

Citește și: Cum a luat foc blocul din Constanța dintr-o joacă a doi copii cu un cocktail exploziv. ”Au fost momente de groază" 

Acum, vinovați sunt doi copii. Nu avem nevoie de teroriști, în această situație, nu? Punem o petardă în mâna unui copil și gata! Un lucru cu adevărat grav este că avem de-a face cu o petardă atât de periculoasă încât, se pare, a provocat incendiul care a distrus zeci de mașini și zeci de apartamente. Mai mult, o astfel de petardă a putut fi vândută, la liber, unui copil. Și doar nu credem că doar unui copil. 

Dar cei care aduc petardele în țară nu sunt doi copii naivi. În primul rând, petardele intră în țară. În al doilea rând, sunt depozitate într-un loc de unde sunt împrăștiate pentru vânzare. În al treilea rând, sunt comercializate ”pe sub mână”, după cum se vede, oricui, indiferent de vârstă. În al patrulea rând, bubuie petardele pe străzi de aproape trei luni. Situația este extrem de gravă, dar noi o tratăm ca fiind provocată de doi copii și ne mirăm că acei copii nu sunt nebuni sau că se contrazic, că dau vina unul pe altul? Dar unde am trăit până astăzi?

S-a mai găsit vinovat dezvoltatorul blocului, care n-ar fi luat autorizație ISU. În plus, se pare că nici aspersoarele n-au funcționat. Ok, dar cine a vândut petardele, cu un asemenea potențial distructiv, nu e vinovat? Dar cine le-a adus, la fel, nimic? Ei pot vinde în continuare acele petarde care au distrus atât de mult? Nu ei sunt cumva prima cauză, dar și faptul că le este permis să vândă acele petarde, pe străzi? Îi oprește cineva astăzi să nu mai vândă? 

Între timp, se vând petarde peste tot, pe străzi, pe Facebook, cu prețuri, cu livrare în toată țara, de toate felurile posibile, după cum puteți vedea și-n GALERIA FOTO. Imaginile sunt capturi foto de pe diferite grupuri, doar din ultimele zile. Sunt și recomandări de persoane care vând pe acele grupuri, dar și cereri pentru anumite petarde. 

PS: Și-n timp ce scriam acest articol, s-au auzit trei pocnituri de petarde. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel