Data publicării:

Într-o avalanşă de scumpiri, carnea de porc se ieftineşte în Europa

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Preţurile mai mari şi perturbările de tot felul produse de pandemiae în lanţurile de aprovizionare ale pieţei alimentelor încep să creeze probleme serioase.

Sri Lanka, de exemplu, a declarat stare de urgenţă economică pentru a domoli scumpirile. În Europa însă carnea de porc se ieftineşte, iar acest lucru se datorează unei alte pandemii. Pentru consumator, este o uşurare în cotextul inflaţiei generale. Pentru producător, situaţia este mai gri.

Când în septembrie anul trecut în pădurile germane de lângă graniţa cu Polonia a fost descoperit primul porc mistreţ mort din cauza pestei porcine, producătorii de carne de porc au intrat în alertă. Boala este necruţătoare pentru porci, sălbătici sau domestici.

Între timp, în pofida acţiunilor de prevenţie luate de autorităţi, pesta a ajuns în fermele germane şi a ucis circa 2.000 de animale sălbatice. China şi alte state din afara Uniunii Europene şi-au sistat importurile de carne de porc din Germania. Regulile europene nu interzic însă exporturile în interiorul UE dintr-o ţară membră afectată de pestă. Surplusul german astfel creat a inundat piaţa europeană, împingând în jos preţurile. Acum, Germania are în faţă o bătălie de durată pentru eradicarea pestei porcine, scrie Reuters.

 

„Pesta porcină africană este o problemă pentru întreaga Uniune Europeană”

„Pesta porcină africană este o problemă pentru întreaga Uniune Europeană“, spune Wolfram Guenther, ministrul agriculturii în landul estic Saxonia. „Lupta contra pestei este o provocare pe termen lung pentru că trebuie să împiedicăm sau cel puţin să reducem la minimum posibil răspândirea de-a lungul unei graniţe lungi.“

În ultima lună, preţurile cărnii de porc au continuat să scadă în cele mai multe dintre statele UE, reflectând cererea mai slabă atât pe piaţa internă cât şi pe cele de export. În acelaşi timp, producţia a crescut, scrie thepigsite.com. În intervalul de patru săptămâni încheiat pe 22 august, preţul de referinţă mediu pentru UE a scăzut cu mai mult de 6 euro, la 145 de euro pentru 100 de kg. Acesta este cel mai redus nivel din martie. Preţurile sunt în mod normal stabile în lunile de vară, ceea ce înseamnă că referinţa actuală este cu 11% sub media ultimilor cinci ani pentru această perioadă.

Preţurile s-au redus în mai toate statele mari producătoare, inclusiv Germania şi Spania. 

La nivel global preţurile alimentelor din luna iulie sunt cu peste 30% mai mari faţă de acum un an, deşi au scăzut timp de câteva luni. În august, a reînceput creşterea, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel