Interzicerea TikTok, mult mai improbabilă în Europa decât în SUA. Exemplul UE pentru Washington
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Oficialii europeni lansează tot mai multe atacuri la adresa tehnologiei chineze, dar amenințarea de a interzice în totalitate platforma de partajare a videoclipurilor TikTok pare să nu îngrijoreze.

Comisia Europeană a adoptat deja măsuri împotriva TikTok, bazându-se pe noul cadru legislativ al UE, Actul privind serviciile digitale (DSA). Ca urmare a acestor acțiuni, TikTok a suspendat o funcționalitate a aplicației care recompensa interacțiunea cu noua aplicație TikTok Lite, din cauza îngrijorărilor Uniunii Europene că această caracteristică alimentează dependența online.

Cu toate acestea, propunerile recente de a impune o interdicție generală asupra platformei TikTok în Europa sunt puțin probabil să devină realitate, scrie Politico.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că interzicerea TikTok în stil american în UE "nu este exclusă", în cadrul unui dezbateri POLITICO în care a acționat ca principal candidat al Partidului Popular European (PPE). Acest demers a fost susținut cu prudență și de rivalul său politic, liderul socialist luxemburghez Nicolas Schmit, care a afirmat că punctul său de vedere privind interzicerea TikTok este "foarte american".

„Sunt împotriva interzicerii TikTok”, a declarat europarlamentarul olandez Kim van Sparrentak, din partea Verzilor, care a fost implicat în elaborarea mai multor reguli majore ale UE în domeniul tehnologiei, cum ar fi Actul privind inteligența artificială. „Este o măsură atât de ciudată să interzici o singură platformă, în timp ce și alte platforme procedează la fel”, a adăugat ea, menționând că preocupările legate de designul aplicației TikTok, care țin tinerii lipiți de telefoanele lor, se regăsesc și în Instagram și Facebook, platforme deținute de Meta.

Foto: Pixabay

Vicepreședintele Parlamentului European, Dita Charazonvá, un politician liberal ceh, a declarat la un eveniment POLITICO în luna trecută că „ne aflăm într-o situație diferită față de Statele Unite”, adăugând că „am conștientizat aceste provocări acum mulți ani și de aceea avem Actul privind serviciile digitale, care obligă platformele să se comporte diferit”.

Cu toate acestea, îngrijorările legate de securitate au ajuns și în Europa. Anul trecut, Comisia Europeană a interzis TikTok pe telefoanele oficiale, la fel ca și o serie de state membre ale UE, printre care Belgia, Olanda, Austria, Suedia, Finlanda și Irlanda.

Cu toate acestea, problema sugestiilor de interzicere la nivelul UE este că blocul comunitar nu are un cuvânt formal de spus în ceea ce privește preocupările legate de securitatea națională.

Măsurile anterioare de a combate tehnologia gigantului chinez Huawei au arătat cum deciziile UE în domeniul securității tehnologice au necesitat ani de diplomație și un mozaic complex de reguli care se traduc diferit în diferite țări.

Interzicerea TikTok ar întâmpina probabil aceleași obstacole, așa cum a subliniat președintele Croației, Zoran Milanović, care a respins observațiile lui von der Leyen și a subliniat că statele membre ale UE ar trebui să poată decide singure în privința unei posibile interdicții a aplicației.

FOTO: Pexels

„TikTok nu înseamnă nimic pentru mine, dar înseamnă libertate pentru copiii mei să o folosească dacă doresc”, a declarat președintele Zoran Milanović, potrivit Index.hr. „De ce ar trebui să o interzicem în Croația, Ungaria sau Polonia dacă nu dorim să o facem?” a adăugat el.

Alți lideri UE nu par interesați de o interdicție a TikTok, recunoscând puterea acestei platforme ca un instrument de campanie politică.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a alăturat aplicației în aprilie. Președintele francez Emmanuel Macron are o audiență mare pe această platformă, cu 4,2 milioane de urmăritori.

Macron urmează să găzduiască președintele chinez Xi Jinping la Paris săptămâna viitoare.

"Haideți să ghicesc ce va adăuga Xi Jinping la lista sa de ceea ce nu trebuie făcut pe măsură ce este «covor roșu» în Paris săptămâna viitoare", a ironizat Theresa Fallon, directorul Centrului pentru Studii Rusia-Europa-Asia, pe X.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel