Interzicerea simbolurilor 'Z', 'V' şi a panglicii Sf. Gheorghe în R. Moldova este legitimă (Comisia de la Veneţia)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Comisia de la Veneţia consideră că decizia adoptata de parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care au fost interzise simbolurile invaziei ruse în Ucraina respectă cerinţele de legalitate, legitimitate şi proporţionalitate, conform unei concluzii publicate luni, relatează portalul NewsMaker.md.

Comisia de la Veneţia - organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional - a ajuns la concluzia că interzicerea afişării anumitor simboluri utilizate de forţele armate ruse în cursul invaziei în Ucraina, adoptată de parlamentului R.Moldova în aprilie în contextul războiului din ţara vecină, corespunde cerinţelor privind legalitatea, legitimitatea şi proporţionalitatea. Un aviz în acest sens a fost adoptat în cadrul reuniunii plenare a Comisiei din 21-22 octombrie.

Comisia consideră că este justificată impunerea unei astfel de restricţii a libertăţii de expresie şi că afişarea unor astfel de simboluri utilizate de armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei 'pot prezenta un pericol imediat asupra securităţii naţionale şi a drepturilor altora, inclusiv a refugiaţilor ucraineni' care au găsit adăpost în R.Moldova.

De asemenea, este remarcat faptul că adoptarea acestei interdicţii într-un timp scurt - a trecut prin parlament în doar o săptămână - a fost justificată din cauza urgenţei, ţinând cont de războiul din ţara vecină.

'Ţinând cont de faptul că Republica Moldova este puternic expusă surselor externe de informaţii şi constituie o ţintă permanentă de dezinformare din partea surselor externe, Comisia de la Veneţia consideră ca Legea nr. 143 urmăreşte un scop legitim şi răspunde unei necesităţi sociale', se arată în aviz, în care se subliniază cu toate acestea că 'anumite amendamente nu sunt suficient de precise şi pot avea drept efect descurajant asupra presei'.

În virtutea acestui fapt, Comisia de la Veneţia a emis o serie de recomandări, conform documentului. Din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecţionarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe şi a literelor 'Z' şi 'V', utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care încalcă legea sunt pasibile de o amendă de la 4.500 la 9.000 de lei (moldoveneşti) sau de muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore, aminteşte NewsMaker. Persoanele cu funcţii de răspundere sunt pasibile de o amendă de la 9.000 la 18.000 de lei (moldoveneşti), iar entităţile juridice la o amendă care merge de la 18.000 la 30 000 de lei (moldoveneşti), notează Agerpres.

Citește și - Republica Moldova anunţă acţiuni în instanţă împotriva Gazprom, dacă ruşii taie gazul

Guvernul Republicii Moldova anunţă că va da în judecată compania Gazprom, dacă Federaţia Rusă va decide oprirea furnizării gazelor.

Republica Moldova va "da în judecată Gazpromul" dacă ne va închide gazul, transmite prim-ministrul Natalia Gavriliţa. Aceasta a declarat că "dacă vom fi deconectaţi de la gazele naturale, trebuie să fie foarte clar că deconectarea are loc din motive politice, nu comerciale".

Totodată, Gavriliţa a menţionat că dacă împrumutul de peste 1 mlrd de lei pentru Moldovagaz nu se va întoarce "până la data de 1 mai 2023, noi preluăm reţeaua de transport a ţării". 

"Noi trebuie să dăm cât mai puţine motive Gazprom să ne deconecteze şi din nou, din păcate, trebuie să venim în ajutorul Moldovagaz pentru a rezolva problema lichidităţilor. Anume această sumă de un miliard 50 de milioane de lei nu-i ajunge Moldovagaz pentru a achita avansul către Gazprom pentru luna octombrie. Noi am acceptat ca Energocom să ajute Moldovagaz, îi oferă acest împrumut la dobânda ratei de bază a Băncii Naţionale care este 21,5% şi drept gaj este reţeaua de transport care este un obiectiv de importanţă strategică pentru securitatea energetică a ţării.

Dacă vom fi deconectaţi de la gazele naturale trebuie să fie foarte clar că are loc din motive politice, nu comerciale. Vom ataca în judecată dacă vom fi deconectaţi. În acelaşi timp, dacă nu se întoarce acest împrumut până la data de 1 mai 2023 noi preluăm reţeaua de transport a ţării. Noi am acţionat prin Comisia Situaţii Excepţionale cu derogare de la prevederile legii care ar necesita decizia Consiliului de Administraţie pentru a aproba acest gaj", a declarat Gavriliţa, citată de Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel