Data actualizării:
Data publicării:

Interzicerea relațiilor gay în Namibia, declarată neconstituțională

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Într-o decizie istorică pentru Namibia, o curte supremă a declarat neconstituționale două legi din era colonială care incriminau actele sexuale între persoane de același sex. Verdictul reprezintă o victorie importantă pentru comunitatea LGBTQ din Namibia.

Noi perspective

Pedepsele pentru infracțiunile de "sodomie" și "acte sexuale nenaturale" erau rare, însă alimentau discriminarea față de bărbații gay care trăiau cu teama arestării. Actele sexuale între două femei nu sunt interzise de nicio lege din Namibia. Căsătoria cu o persoană de același sex rămâne ilegală în această națiune din sudul Africii.

Totuși, căsătoria încheiată în străinătate între persoane de același sex este recunoscută legal dacă unul dintre parteneri nu are cetățenie namibiană, potrivit BBC.

După pronunțarea verdictului la Curtea Supremă din Windhoek, capitala Namibiei, activiștii grupului LGBTQ „Equal Namibia” au postat pe rețelele sociale fotografii cu oameni îmbrățișându-se în sala de judecată. „Bun venit într-o Namibie nouă. O Namibie liberă din naștere”, a transmis grupul. Termenul „liber din naștere” a fost utilizat în Africa de Sud pentru a descrie prima generație de copii care a crescut în zorii democrației.

„Nu mă mai simt ca un criminal”

Acest proces a fost intentat de activistul namibian Friedel Dausab, cu sprijinul organizației de caritate britanice „Human Dignity Trust”. „Nu va mai fi o crimă să iubești”, a declarat Dausab. „Nu mă mai simt ca un criminal fugitiv în propria țară doar din cauza a cine sunt”, a mai spus acesta. Rezumând emoțiile sale, el a mai declarat că este „doar fericit”.

ONU a salutat, de asemenea, decizia, numind-o un „pas puternic” către o națiune mai incluzivă, care ar îmbunătăți, de asemenea, accesul la serviciile de sănătate și la tratamentul pentru HIV. Temându-se de o reacție negativă la verdict, organizația pentru drepturile omului Amnesty International îndeamnă guvernul Namibiei să faciliteze siguranța și demnitatea persoanelor LGBTQ. Amnesty International a declarat că a documentat deja cazuri de discursuri „alarmante” și „amenințătoare” în țară în perioada premergătoare acestui proces.

Namibia, colonizată inițial de Germania, a obținut independența față de Africa de Sud în 1990, după un război îndelungat. Mai multe națiuni din Africa au abrogat legile anti-LGBTQ în ultimii ani, însă Africa de Sud este singura țară din regiune unde cuplurile de același sex se pot căsători și pot adopta copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel